שימו לב!
כל השאלות עוברות לפיקוח לאישור לפני הצגתן בפורום.
העתק ישלח אליך לאימייל, וכך גם עדכונים כאשר תגיע התשובה.
אם לא קבלת תשובה תוך שבוע, אנא שלח לנו הודעה דרך "צור קשר" ונחזור אליך בהקדם!
בברכה,
סימה לבני, רוקחת יועצת ומנהלת הפורום
שלום,
מאז שהופסק ייצור של שמפו אלפוסיל שהיה עם ריכוז של 5% של coal tar, ובהעדר מוצר מקביל בארץ, מצאתי שמפו ב iherb שלא מצויין בו ריכוז, ובאתר של בית מרקחת בריטי מצאתי משחה שמיועדת לקרקפת עם ריכוז של 12%. המוצרים האלה עוזרים לי, משתמש בהם 1-2 פעמים בשבוע. השאלה שלי: האם ריכוז כזה גבוה יכול להיות מסרטן?
תודה מראש.
שלום רב,
אכן הספרות מציגה מגבלות של עד 5% Coal Tar בהכנות רוקחיות. אם כי מצאתי שלפי ה NHS האמריקאי במשחות הריכוז יכול להגיע עד 12% ובתמיסה לאמבט עד 40% Coal tar. הפירוט בפסקה האחרונה.
במידע על תכשירים קרצינוגנים שמתעדכן מדי פעם מצאתי בעמוד 111 בקישור שכאן, את ההנחיות לשימוש ב Coal Tar כפי שקבע משרד הבריאות האמריקאי.
מאמר מ 1970 מציג שמינונים מ 0.2% ועד 10% יעילים באותה מידה. ראה בקישור שכאן. המידע מתיחס לתכשיר Dithranol שתכולתו כנראה היתה Coal Tar בריכוזים שונים.
בהנחיות בטיחות שהוציא משרד הבריאות האמריקאי, תוכל למצוא כאן שתכשירים לשימוש חיצוני שנמכרו בעבר ללא מרשם רופא (OTC) אינם נחשבים לבטוחים יותר. באשר לתכשירים שנרשמים במרשם רופא, יש במסמך הנחיות לגבי מינוני מקסימום .
גם מקור מידע שקשור לקוסמטיקה ובטיחות, מציין שה FDA מתחייס למינונים של 0.5% עד 5% כבטוחים. ראה בקישור שכאן.
לסיום, המידע המעודכן ביותר שמצאתי מהאתר של משרד הבריאות האמריקאי ה NHS עם כל השאלות והתשובות על תכשירים שמכילים Coal Tar בקישור שכאן, מעודכן ל 2022. על פי המידע שבמקור האחרון תמיסות לקרקפת ושמפו יהיו ברכוז של עד 5%. משחות וקרמים יהיו בריכוז עד 12% וריכוז של תמיסות שמיועדות לאמבט יהיה עד 40%. לעמוד המתאים הקלק כאן
סיכום
מדובר בחומרים כימיים ממשפחת הפחם, ובעברית "עטרן הפחם" שבריכוזים גבוהים יכולים להיות מסרטנים.
בהכנות רוקחיות תחת פיקוח רופא הריכוזים שלמעלה יכולים אולי להועיל יותר מאשר להזיק. כרגע יש הפסקת שיווק לצמיתות בארץ וגם בעולם. הסיבה הרשומה באתר משרד הבריאות היא מסיבות תפעוליות. ראיתי השערה שזה קורה אולי בגלל הירידה בשימוש בפחם בעולם.
חשוב להזהיר שהכנות שנרכשות דרך האינטרנט עלולות להיות בעייתיות, שכן הן לא עוברות פקוח של משרדי הבריאות, לא ברור מה בדיוק יש בתוכן והאם יש בתוכן מה שכתוב ומוכרז עליהן והאם הן לא מסכנות את הרוכש?
מקווה שהתשובה עזרה לך מעט לקבל החלטות,
בברכה
סימה לבני
רוקחת יועצת
המרכז לייעוץ תרופתי אישי
https://mypharmacist.co.il/
מחברת הספר: "לעשות סדר בתרופות ובתוספים – בעידן שבו המידע אינסופי"
סימה שלום,
וואו! תודה רבה לך על התשובה המושקעת.
בברכה,
אבי.