ברזל – מתי ספיגת ברזל מתוספי ברזל טובה יותר? האם במתן יום יום או פעם ביומיים,
- תוספי ברזל – נטילה פעם ביום בבקר, לעומת נטילה של פעמיים ביום, אצל נשים שמחסני הברזל שלהם מרוקנים.
- שני מחקרים פתוחים, אקראיים ומבוקרים.
בהמשך תמצאו את תרגום וסיכום תקציר המאמר שהתפרסם בנובמבר 2017 בלנסט המטולוגי, ולמטה קישור למקור. מאמר זה זכה גם לכיסוי של UPTODATE בפודקסט חינמי שהתפרסם השבוע, ואתם מוזמנים לשמוע גם אותו. קישור בהמשך בסוף תרגום התקציר.
תוספי ברזל – רקע
הקווים המנחים המקובלים למתן תוספי ברזל במצבי חסר ברזל, ממליצים לתת אותו כל יום, וכמה פעמים ביום כדי להגדיל את הספיגה שלו. אבל… מסתבר שמינון יומי, ומינון של כמה פעמים ביום יכול להעלות את רמות ההורמון המפקח על משק הברזל בגוף, ושמו הפסידין, ובכך לגרום להקטנת הספיגה של המנות הבאות של תוסף הברזל. מטרת המחקרים שמתפרסמים כאן היתה להשוות את ספיגת הברזל מתוספי ברזל שנתנו כל יום, לעומת מתן פעם ביומים, וכן השוואה בין מתן פעם ביום לבין מתן מינון יומי מחולק לשתי מנות.
תוספי ברזל – שיטות המחקר
תוכננו שני מחקרים פתוחים, אקראיים ומבוקרים למדידת ספיגת ברזל סולפט שסומן באמצעות ברזל רדיו אקטיבי. תוספי הברזל ניתנו לנשים שאובחנו כזקוקות לתוספת של ברזל בגלל התרוקנות מחסני הברזל שלהם בגוף. הנשים היו בנות 18-40 , והגיוס למחקר היה באוניברסיטת ציריך בשוויץ.
בניסוי הראשון– חלקו את הנשים באופן אקראי לשתי קבוצות. האחת קבלה 60מג ברזל בשעה 08.00 +/- שעה, כל יום למשך 14 ימים, והקבוצה השנייה קבלה את אותה מנה, פעם ביומיים, למשך 28 ימים.
בניסוי השני – על פי תוצאות מדידת רמות פריטין שלהן חולקו הנשים לשתי קבוצות. קבוצה אחת קבלה 120 מג ברזל בשעה 08.00 +/- שעה כל יום, והקבוצה השנייה קבלה את אותה מנה יומית, אך מחולקת לשתי מנות של 60 מג, האחת ניתנה בשעה 08.00 בבקר, והשניה בשעה 17.00 +/- שעה, למשך שלושה ימים.
14 ימים לאחר המנה האחרונה, הוחלפו התפקידים בכל ניסוי, בין הקבוצות, וקבוצות שהיו בקורת בסיבוב הראשון קבלו את התרופה וקבוצות שקבלו את התרופה בסיבוב הראשון, הפכו להיות קבוצות ביקרת, כדי שאפשר יהיה להשוות כל חולה גם לעצמו, ולא רק לאחרים.
התוצאים המשותפים שנבדקו בשני הניסויים היו:
- זמינות הברזל (סה"כ הברזל ותוצאי פרוק הברזל שנספגו), הזמינות נמדדה ע"י רמת האיזוטופים בכדוריות האדומות, 14 יום לאחר הנטילה,
- רמת הפטסידין בסרום. ההורמון שמפקח על משק הברזל בגוף האדם.
ההקצאה לקבוצות היתה גלויה, והאנליזה בוצעה על בסיס "המספר הנדרש לטיפול – כדי לקבל תוצאת המטרה" NUMBER NEEDED TO TREAT
תוספי ברזל – ממצאים
למחקר הראשון גויסו 40 נשים במשך שבועיים בסוף אוקטובר 2015. 21 קבלו את המנון היומי, ו 19 קבלו מנה פעם ביומיים. שבועיים לאחר תום הטיפול של הקבוצה הראשונה ו- 28 יום לאחר תום הטיפול של הקבוצה השנייה, הממוצע של תוצרי הברזל שנספגו היה 16.3% בקבוצה שלקחה יום יום, לעומת 21.8% בקבוצה שלקחת פעם ביומיים. (p=0·0013), והברזל המצטבר היה 131 ג לעומת 185.3 מג בקבוצה השנייה.( p=0·0010)
במהלך השבועיים שקבלו המטופלים את תוספי הברזל, רמות ההפסידין בסרום היו גבוהות יותר אצל אלה שקבלו את הטיפול יום יום לעומת הנשים שלקחו פעם ביומיים (p=0·0031) .
למחקר השני גויסו 20 נשים, במהלך אוגוסט 2015. עשר קבלו פעם ביום ועשר קבלו את המנה מחולקת לפעמיים ביום. לא נמצא הבדל בין % תוצרי הברזל שנספגו בשתי השיטות, ואחוז הספיגה היה 11.8 לעומת 13.1% במתן פעמיים ביום. p=0·33)) וגם לא בסה"כ ספיגת הברזל על חלקיו, 44.3 מג לעומת 49.5.
לקבוצת הנשים שקבלה את המנה מחולקת לפעמיים ביום נמדדו רמות גבוהות יותר של הפסידין (p=0·013).. לא דווחו תופעות לוואי מדרגה 3 או 4 באף אחד מהניסויים.
תוספי ברזל – נתוח התוצאות
מתן ברזל כל יום, מעלה רמות הפסידין ההורמון ששולט ומבקר את רמות הברזל בסרום, מה שמוריד את ספיגת הברזל.
מתן ברזל פעם ביומיים , ובמנה יומית אחת בלבד, הינו הצורה המיטבית לספיגת ברזל, ויכול להפוך להיות צורת המתן המועדפת. יש לאמת ממצאים אלה עם מטופלים שסובלים מאנמיה ומחסור בברזל.
תוספי ברזל – מקורות
מקור המאמר שהתפרסם ב THE LANCET HAEMATOLOGY בסוף נובמבר 2017. למקור הקלק כאן
סכמה, תרגמה וציטטה – סימה לבני, רוקחת יועצת ומנהלת המרכז לייעוץ תרופתי אישי
=================================================================