כמה מלאי תרופות יש בבית המרקחת שלי?
אם מעולם לא חווית מחסור בתרופה מהתרופות הקבועות שלך, אזי הפוסט הזה לא מיועד לך!
מסתבר שתופעת המחסור בתרופות הקבועות היא נפוצה.
לרב היא נפתרת ע"י קופת החולים, כך שתחליף מתאים מוצע ומנופק מבלי שאפילו תדעו שמדובר במחסור זמני או קבוע, ולפעמים זה מרגיז כי צריך לחזור שוב ושוב לבית המרקחת, או אפילו לחזור לרופא להחלפת טיפול.
הפוסט הזה לא יביא תרופות חסרות, אבל יתן מידע על המניע לכתיבתו, על כלים להתמודד עם מחסור, ושתי המלצות בסיום.
המניע לכתיבת הפוסט על "מלאי תרופות בבית המרקחת"
עם פרוץ המלחמה בעקבות ארועי ה 7 באוקטובר, הפעיל ארגון הרוקחות מוקד רוקחים שנתן מענה לכל מי שפנה אליו בשאלות בנושאי תרופות ורוקחות. המוקד שמספרו 9711* עדין פועל במתכונת מצומצמת, אך הצורך בו ירד עם התייצבות שגרת החרום. עיקר הפונים היו תושבים שפונו מעוטף עזה ומהצפון שחסרו להם תרופות, כי או שלא הספיקו לקחת אותן, או שבדיוק נגמרו להם או בגלל בתי מרקחת שנסגרו או אחרים שקבלו לקוחות נוספים מהמפונים ועוד. מלאי תרופות בבית מרקחת הפך להיות נושא חשוב שדרש מענה שוב ושוב.
מוקד 9711*
תוך כדי פעילות המוקד, שאני, הרוקחת היועצת סימה לבני, היתה אחת מ 150 רוקחים שהתנדבו לענות בו, למדנו שקיימת בעייה של מחסורים בתרופות, שלא בהכרח קשורה ישירות למלחמה.
בפוסט זה, ברצוני לעזור לכל מי שנתקע במחסור בתרופה, שכן המוקד, שממש עוזר לכל מי שניתן, לא יישאר לנצח ואילו הכלים למציאת תרופות חסרות, או לבדיקת מלאי תרופות בבית מרקחת, כנראה שיישארו.
הכלי הראשון – "הודעות על הפסקת שיווק תרופות"
אם הבנת שהתרופה שלך חסרה בשוק, אני מציעה לבדוק כצעד ראשון, האם מדובר במחסור מקומי בבית המרקחת שלך, או במחסור זמני או קבוע. אפשר לשאול את הרוקח, ואפשר לפנות לאתר של משרד הבריאות.
כלי של משרד הבריאות – לקישור הקליקו כאן. "הודעות על הפסקת שיווק תרופות" הן מקור המידע של משרד הבריאות. כל ספק שעומד לפני מחסור בתרופה שהוא מספק לשוק הישראלי, מחוייב לדווח מבעוד מועד למשרד הבריאות. בכלי של משרד הבריאות ניתן ללמוד האם התרופה שאתם מחפשים אכן חסרה בשוק, אם כן למה? ומתי צפויה לחזור לשוק. החיפוש הוא פשוט לפי שם התרופה, רצוי באנגלית, שכן בעברית יש לפעמים תוספות של א' או י' שקשה לנחש אותן ולא תמצאו את התרופה. וכך זה נראה: (הקליקו על הקישור שכאן.
הכלי השני – הוא קופת החולים שלכם.
נכון להיום, כמעט כל הקופות מאפשרות לכם לצפות באפליקציות שלהן ולבדוק אם יש להן מלאי של התכשיר שבמרשם שלכם או שלא. התנאי המקדים הוא שיהיה לכם מרשם. בכל קופה זה נראה אחרת. לרב תמצאו את המידע תחת בית מרקחת און ליין, או בכל מקום הגיוני אחר. אגף הרוקחות של משרד הבריאות הגדיל לעשות, וב- 18.10.2023 רכז את כל הלינקים של כל הקופות במקום אחד, באתר משרד הבריאות. בלינקים אלה, ניתן לבדוק כל תרופה, גם ללא מרשם פעיל, כמו גם ניתן לבדוק מלאי בכל מקום בארץ ולא רק במקום מגוריך. כך זה נראה, ניתן להקליק על התמונה, או על הקישור שכאן.
קישורים לבדיקת מלאי של תרופות בבתי מרקחת בישראל
הקישורים שמציג משרד הבריאות, (ראו כאן), נכון להיום, הם של:
- "כללית שירותי בריאות"
- "קופת חולים מאוחדת"
- "מכבי שירותי בריאות"
- סופרפארם.
לקופת חולים "לאומית" אין כרגע ייצוג בדף של אגף הרוקחות, אך בפנייה לרוקח של הקופה, כאשר הוא נמצא מול מחשב, מצאנו שניתן לקבל את המידע הזה. כרגע זו הדרך היחידה שאני מכירה, ואשמח לעדכן אם אלמד משהו חדש. כמו כן, המספר 507* הוא המוקד של לאומית שאמור לתת את כל המידע המעודכן באשר לכל השאלות האחרות.
שימו לב שמחסור בתרופות הוא מצב נורמלי, ובכל נקודת זמן חסרות אי אלו תרופות בשוק, לרב מסיבות תפעוליות.
המלצה 1 – להחזיק מלאי של לפחות חודש בבית
הגדילו מלאי – דברו עם הרופאים שלכם, והכינו לכם מלאי של התרופות החשובות לכם לפחות לחודש נוסף. במיוחד אם אינכם מעונינים לעבור לתרופה חלופית.
המלצה 2 – לבדוק מלאי בבית מרקחת – אם המלאי נמוך, או ידועה בעייה
לוודא מלאי – אם בדקתם ומצאתם שהמלאי בבית המרקחת, כפי שמופיע באינטרנט, או באפליקציה הוא מועט, או מצומצם, במיוחד אם ידועה בעייה של מלאי בתרופה מסוימת, מומלץ להתקשר לבית המרקחת ולבדוק מה באמת יש להם על המדף. המלאי במחשב לא תמיד מעודכן במאה אחוז, והבעייה חמורה במיוחד כאשר יש רק חפיסה אחת או חפיסה חלקית במלאי הממוחשב ובפועל המעט הזה שמור ללקוח שהתקשר מראש. בחלק מבתי המרקחת יסכימו לשמור לכם את החפיסה ל 24 שעות אם תתקשרו מראש ותבקשו.
לקטה את המידע והנגישה אותו לציבור הרוקחת היועצת סימה לבני.
המידע מעודכן ליום 23.11.2023
להזמנת ייעוץ תרופתי אישי הקליקו כאן.