לא חיסנת את ילדך? מה הסיכונים?
אם בחרתם לעכב חלק מהחיסונים או לדחות חיסונים אחרים, יש כאן סיכונים. אנא עקבו אחר הצעדים הבאים כיצד להגן על ילדכם, על משפחתכם ועל אחרים.
בקבלת ההחלטה לעכב או לדחות חיסונים, אתם לוקחים על עצמכם אחריות משמעותית שיכולה להציל את חיי ילדכם או חיי אחרים. לאחרונה פגשתי אמהות צעירות שמצהירות שלא יחסנו את ילדיהן. מה קורה כשבוחרים ב"חיסונים – לא" תקראו בהמשך. ל"חיסונים כן" – קפצו למטה, שם תמצאו קישורים לתדריך החיסונים של משרד הבריאות, ומידע על כל חיסון כפי שמוצג באתר משרד הבריאות.
חיסונים לא – מה עליך לעשות בכל מקרה שילדך חולה?
- עליך להתקשר לשרותי החרום, לסוע לבית חולים באמבולנס, לחדר מיון, או למרפאתו של רופא הילדים שלך או כל מרפאה אחרת.
- עליך לספר לצוות הרפואי שילדך לא קבל את כל החיסונים המומלצים לפי גילו.
- עליך לשמור תיעוד מסודר וזמין של כל החיסונים שניתנו, כדי שניתן יהיה לדווח באופן מדוייק איזה חיסונים הילד קבל, גם כאשר מדובר בשעת חרום או ברגעים של לחץ.
חיסונים לא – למה חשוב לעדכן את הצוות הרפואי במצב החיסוני של הילד?
ישנן שתי סיבות עיקריות:
- כי כאשר הרופא בודק את הילד, הוא צריך להוסיף למערך השיקולים שלו, גם את האפשרות שילדך חולה באחת מהמחלות שלא חוסן בעבורן. רב המחלות האלה אינן נפוצות היום, אך עדין קורות.
- כי הצוות הרפואי שמטפל בילדך יוכל לנקוט באמצעי זהירות, כמו למשל לבודד את הילד, כדי להגן על עצמו ועל אחרים מפני האפשרות שהוא או היא חולים באחת המחלות שלא חוסנו בעבורן, כדי שהמחלה לא תתפשט לאחרים. קבוצה אחת שנמצאת בסיכון גבוה להדבקות במחלה הם תינוקות קטנטנים שמתחת לגיל החיסון המומלץ, כמו למשל החיסון לחצבת לא ניתן בד"כ לתינוקות מתחת לגיל שנה. תינוקות כאלה, אם הם נדבקים בחצבת, מקבלים את המחלה לרוב בצורה מאד קשה שלעתים קרובות מחייבת אשפוז. אנשים אחרים שנמצאים בקבוצת סיכון להדבק במחלה הם אנשים חולי סרטן ומושתלים שהמערכת החיסונית שלהם חלשה.
חיסונים לא – לפני שמתפרצת "מגפה" של מחלה שניתן לחסן מפניה בקהילתך:
דבר/י עם רופא הילדים שלך או עם האחות כדי לוודא שהתיק הרפואי של ילדך מעודכן ביותר לגבי מצב החיסונים שלו. בקש/י צילום של הדף הרלוונטי בתיק.
דווח/י לגן ולבית הספר של ילדך ולכל מי שמטפל בו על המצב החיסוני שלו/ה.
קח/י בחשבון שילדך יוכל להדבק במחלות גם מאנשים שאין להם סימפטומים. למשל בדלקת קרום המוח. Hib Meningitis, אפשר להדבק גם מאנשים שנושאים את החיידק בגופם אך אינם חולים בפועל. אי אפשר לדעת מראש מי מדבק ומי לא.
חיסונים לא – מה עליך לעשות כאשר מתפרצת מגפה של מחלה שילדך איננו מחוסן כנגדה?
- זה לא מאוחר לקבל הגנה ע"י קבלת החיסון. שאל/י את רופא הילדים שלך.
- אם יש כבר מקרים בסביבתך, אפילו מקרה בודד, של מחלה שניתן למנוע אותה ע"י חיסון, יתכן שידרשו ממך להוציא את ילדך מבית הספר/גן ילדים או כל פעילות מאורגנת אחרת (למשל גן משחקים או ספורט).
- הילד יוכל לחזור לבית הספר או לגן הילדים כאשר המוסד יתן רשות לילדים בלתי מחוסנים לחזור. תתכונן/י להחזיק את ילדך בבית למשך כמה ימים, ועד כמה שבועות.
- כדאי ללמוד על המחלה ועל האופן שבו היא מתפשטת. יתכן שלא ניתן יהיה למנוע חשיפה. למשל: חצבת היא מחלה כל כך מדבקת , שאפילו שעות לאחר שאדם חולה עזב את החדר, אדם שאינו מחוסן יכול להדבק, רק מעצם העובדה שנכנס לאותו חדר.
- כל מחלה היא שונה, והזמן בין חשיפת הילד למחלה, ועד שהוא אולי יחלה ממנה משתנה ממחלה למחלה. דבר/י עם רופא הילדים או עם לשכת הבריאות, כדי שינחו אותך מתי ילדך יוצא מסכנת הדבקות במחלה.
חיסונים לא – מה עליך לעשות כשנודע לך שילדך נחשף למחלה שניתנת למניעה, ושהוא או היא לא חוסנו אליה?
- למדו את הסימנים והסימפטומים של המחלה,
- חפשו עזרה רפואית ברגע שאתם מזהים סימנים מוקדמים או סימפטומים של המחלה.
- חשוב! יש להודיע לרופא, ולכל אנשי הצוות הרפואי שבאים במגע עם הילד שהוא לא מחוסן במלוא החיסונים, לפני שהם או בני משפחה אחרים נוגעים בו. הם צריכים לדעת שיתכן שהילד חולה במחלה שהוא לא חוסן נגדה, ואז יוכלו לטפל בו כמו שנכון ובאופן מיידי. הצוות הרפואי יוכל גם לנקוט בצעדים להגנה מפני התפשטות המחלה, אם הם יודעים מראש שיתכן שהחולה נגוע במחלה מדבקת שהוא לא חוסן עבורה.
- עקבו אחר ההוראות לבידוד הילד מאחרים, כולל מבני משפחה ובמיוחד מפני ילדים ומבוגרים שהמערכת החיסונית שלהם חלשה. רב המחלות שניתן למנוע ע"י חיסונים מסוכנות ביותר לילדים שהם מתחת לגיל שהגוף מחוסן במלואו, או שלא חוסנו מסיבות רפואיות.
- תהיו ערים לכך שלגבי מחלות מסויימות שמתחסנים עבורן, יש תרופות לטיפול באנשים שחלו בהם, ויש תרופות שנותנים למניעה לאנשים שבאו במגע עם החולה כדי שלא יחלו בהם.
- בקשו מהצוות הרפואי הנחיות כדי להגן על בני המשפחה האחרים ועל כל מי שבא במגע עם הילד שאיננו מחוסן וחלה.
- במקומות מסויימים יתכן שרשויות הבריאות, משרד הבריאות או נציגיו יצרו אתכם קשר כדי לעקוב אחר התפרצות המחלה בקהילה.
חיסונים לא – מה עליך לעשות אם מתכננים נסיעה עם משהו שאיננו מחוסן?
- חפשו מידע מתוך הוראות ה CDC כפי שמתפרסמות באתר שלהם:https://www.cdc.gov/travelלפני שאתם יוצאים לטיול, כדי ללמוד מהו הסיכון למחלות ומה החיסונים שיש לקחת כדי להגן על המשפחה שלך. יש מחלות שיש עבורן חיסונים והן עדין נפוצות במקומות שונים בעולם, כולל באירופה.
- אל תגרמו למחלה להתפשט לאחרים. אם אדם שאיננו מחוסן חולה במחלה שיש חיסון עבורה בזמן טיול, כדאי שלא יטוס במטוס, ולא יסע ברכבת או באוטובוס עד שרופא יקבע שאיננו מדבק יותר.
למידע נוסף על הסיכונים והאחריות כפי שמפרסם ארגון רופאי הילדים הקנדי, הקליקו כאן.
חיסונים כן – למידע מאתר משרד הבריאות הקליקו כאן
חיסונים כן –לתדריך החיסונים המלא ינואר 2022 הקלק כאן
למידע על החיסונים השונים מתוך אתר משרד הבריאות הקליקו על שם החיסון:
- אסכרה (דיפתריה – D)
- פלצת (טטנוס – T)
- שעלת אסלולרית (פרטוסיס – aP)
- המופילוס אינפלואנזה Hib) b)
- שיתוק ילדים מומת (פוליו – P)
- חצבת (Measles)
- חזרת (Mumps)
- אדמת (Rubella)
- אבעבועות רוח (Varicella)
-
חיידקים פנוימוקוקים (“pneumococcus”)
- החיסון נגד דלקת כבד נגיפית Hepatitis A) A)
- החיסון נגד נגיף הרוטה
- חיסון נגד נגיף הפפילומה
- חיסונים בגיל המבוגר
- חיסונים לנוסעים לחו"ל
- חיסון נגד שלבקת
תרגמה וסיכמה הרוקחת סימה לבני, המרכז לייעוץ תקופתי אישי' ליצירת קשר : 077-2432-985
או השאירו פרטים ב"צור קשר".
עודכן בתאריך 9.12.23