ארגון הרוקחות מפרסם – "אגרת לצבור הרחב בנושא תרופות למתח וחרדה" – מידע לשימוש מיטבי בהן
האגרת התפרסמה ב – 17.10.23, לאחר עשרה ימי לחימה, ולאחר שמוקד של רוקחים מתנדבים עונים לשאלות הקהל מזה שבוע. המוקד שאפשר להגיע אליו במספר 9711*, מטפל בבעיות של מחסורים בתרופות בגלל המלחמה, העדר מרשמים זמינים, ושאלות שכולן נובעות מהמצב שבו אנו חיים היום.
הנושא של חרדה עלה פעם אחר פעם והאגרת המצורפת הופקה לאחר שארגון הרוקחות הבין שיש כאן צורך במידע מסודר. האגרת מיועדת לכאלה שכבר מקבלים טיפול נוגד חרדות, ולכאלה ששוקלים לבקש מהרופאים שלהם טיפול כזה.
כאן תמצאו את כל המסמכים החשובים בנושא:
- הקליקו כאן לעיון במסמך של ארגון הרוקחות לשימוש מושכל בתרופות לטיפול בחרדה/השריית שינה
- באשר לנשים בהריון והנקה, פורסם שבוע קודם מסמך מיוחד ותמצאו אותו גם בקישור שכאן.
- קנאביס איננו פתרון לחרדה – להודעה לציבור מיום 18.10.23, שהכותרת שלה היא "הודעה לציבור בנושא זהירות משימוש קנביס כהתמודדות לאחר ארועי טראומה" הקליקו כאן
מה יש באגרת בנושא שמוש מושכל בתרופות לחרדה ולהשריית שינה?
האגרת בנויה מארבעה חלקים עקריים:
- רשימת שאלות, או מעין תרשים זרימה, שיעזרו לכם לבחור בטיפול המתאים ביותר לנקודה שבה אתם נמצאים.
- טבלאות עם רשימת התרופות שמאושרות לשימוש בישראל לשתי המטרות שבכותרת, חרדה ובעיות שינה.
- מידע כללי נוסף בנושא.
- רשימת טלפונים של מרכזי מידע תרופתי להתייעצות.
איזה שאלות עליכם לשאול את עצמכם בבואכם לקבל טיפול לחרדה ומתח נפשי?
סיכום במילים שלי, על פי המסמך, ומתוך החלק הראשון שלו:
- האם הטיפול דורש מרשם רופא? בטבלה אפשר לראות מה מחייב מרשם ומה לא מחייב מרשם. אבל אני רואה כאן שאלה קודמת והיא: האם מיציתי את כל ההמלצות להרגעת החרדה והמתח שלי? האם אין ברירה ועכשיו הגיעה תורן של התרופות? ואם תשאלו מהן ההמלצות להרגעת מתח וחרדה ללא תרופות? קבלתי לכך תשובה יפה בווטסאפ, כך שאינני יכולה לתת קרדיט למי שחבר אותן, אבל אני ממש מסכימה איתן. הכותרת: "טיפול לא תרופתי להרגעה:
- תנועה– הליכה/ דילוג/ ריקוד/ ריצה/ חתירה או פעילות פיזית מכל סוג, לבד ובקבוצה.
- מגע אישי/ חברי/בד נעים או מים- אם מתאים, לחיצת יד, ליטוף, חיבוק, התעטפות, שחייה, טיפול רפואה משלימה במגע או במים שלא מכאיב
- תזונה בריאה וטעימה– פירות וירקות/ שתיית מים/ שתיה קרה או חמה טבעית/ לעיסת קינמון וצמחי תבלין
- ריפוי בעיסוק– כתיבה, אפייה, שירה, נגינה, תפירה, יצירה ועוד ועוד,
- טוב ונעים שבת אחיות ואחים יחד"
- ותוספת רוקחית: הקטינו את צריכת החדשות בטלוויזיה ובאמצעי התקשורת למינימום. זה בדוק! מרשם רוקח.ת.
- השאלה השנייה במסמך של ארגון הרוקחות היא: האם תרצו אפשרויות טיפול נוספות לאלה שמרוכזות בטבלאות? וההפנייה היא כמובן לרופא המטפל שמכיר אתכם הכי טוב.
- האם הטיפול מיועד לך? מומלץ לתפור טיפול תרופתי כל אחד לפי מצבו והעדפותיו. במסמך יש המלצה שלא "להעתיק" טיפולים תרופתיים משכנים, בני משפחה או חברים…
- האם הטיפול לטווח קצר? נקודה מאד חשובה, שכן טיפולים לטווח ארוך כרוכים בסיכון להתמכרות לחלק מהתרופות, וחשוב להבין שאם מראש מבינים הרופא.ה שמדובר בטיפול לטווח ארוך, הם ישתדלו לבחור עבורכם בתרופות שלא ישאירו אתכם בסוף המלחמה מכורים לטיפול התרופתי. איך יודעים אם מדובר בטיפול לטווח קצר או ארוך? עיינו במדריך של הכללית שכותרתו "חרדה: מהם התסמינים ואיך מטפלים ומתמודדים", בקישור שכאן.
- האם הטיפול מתאים לילדים? שימו לב, הטבלאות שבמסמך מתאימות למבוגרים מעל גיל 18 אלא אם כתוב אחרת. גם לילדים מגיע טיפול, ארגון הרוקחות ממליץ לבדוק עם רופא הילדים שלכם או הפסיכיאטר המטפל.
- אל תוותרו על העלון לצרכן – חלק מהנושאים שרשומים בהמשך נמצאים בעלון לצרכן שמותאם לכל תרופה, כדאי מאד לעיין בו לפני השמוש. חשוב להבין שהעלון יכול להיות שונה לאותה תרופה אם מיוצרת על ידי יצרן שונה, בעיקר במה שקשור בחציית הכדור, לעיסה או כתישה.
קישור לאגרת של ארגון הרוקחות
הקליקו כאן לעיון במסמך של ארגון הרוקחות "לשימוש מושכל בתרופות לטיפול בחרדה/השריית שינה".
תודות לארגון הרוקחות
ולכותבים מגר' דותן שניו, דר' רן ניסן מהמערך הקליני של ארגון הרוקחות.
ותודה לכל המפעילים והמתנדבים במוקד הרוקחים 9711*
ממני סימה לבני, רוקחת יועצת (וגם מתנדבת במוקד) 18.10.23