תפקידי החלב ומוצריו בבריאות ובמניעת מחלות כרוניות: סדרה של סקירות.
חלב ומוצריו מכילים מרכיבי תזונה רבים, שתורמים באופן משמעותי לאספקת דרישת הגוף לחלבונים, סידן, מגנזיום ופוספטים אשלגן אבץ סלניום ויטמין A ויטמין B12 וויטמין B2 ו B4.
למרות זאת, צריכת מוצרי חלב הולכת ויורדת ומתרחקת מההמלצות במדינות רבות, ונשאלות שאלות לגבי התרומה הפוטנציאלית שלהם לבריאות, למרות זאת שיש מחקרים רבים שמצביעים על היתרונות של צריכת מוצרי חלב.
החלב – מטרת המוסף שהוקדש לנושא:
מטרתו של המוסף הנוכחי (שפורסם בעיתון Advances in Nutrition במאי 2019) להעריך, ולסכם את ההוכחות המדעיות שנוגעות להשפעת מוצרי חלב על בריאות, על תמותה מכל סיבה, ועל מניעת מחלות כרוניות, בעיקר באמצעות מטא אנליזה של מחקרי תצפית ומחקרים מבוקרים אחראיים.
חלב לבריאותינו – האמת באשר לתרומתו לבריאות והגנה מפני מחלות כרוניות,
מסתבר שיש קשר חיובי בין אכילת מוצרי חלב במהלך ההריון של האם ומשקלו של התינוק, אורכו ותכולת המינרלים בעצמותיו במהלך ילדותו. יותר מזה, נמצא שבגיל המבוגר, תזונה שמשלבת מוצרי חלב מקטינה את הסיכון לשבריריות המבוגרים, ואת הסיכון לדלדול שרירים ממנו סובלים מבוגרים רבים מעל גיל 50.
כשבדקו מבוגרים עם צריכה גבוהה של מוצרי חלב לא מצאו קשר ברור עם סך הכל של שברים בירך וגם לא עם שברים אוסטאופורוטים בכלל, אבל כן מצאו סיכון נמוך יותר לשברים בחוליות.
חלב ומוצריו לבריאותינו – צריכה גבוהה לעומת צריכה נמוכה:
באנליזה של אלה שצורכים הרבה לבין אלה שצורכים מעט מוצרי חלב, לא מצאו קשר בין צריכת מוצרי חלב, גבוהה או נמוכה ותמותה מכל סיבה.
כמות השומן במוצרי חלב דלי שומן נמצאה קשורה לסיכון מופחת לפתח סינדרום מטבולי, ועכשיו יש הוכחות שתומכות בכך שצריכת מוצרי חלב לא קשורה בהשפעות של מחלות לב, ואפילו מצאו שיש לה אפקט מגן מפניהן.
חלב לבריאותינו – הגנה מפני סוכרת, מחלות לב, תסמונת מטבולית וסרטן במעי.
להפך, יש הוכחות לכך שככל שהצריכה גבוהה יותר כך יש פחות מחלות לב אישכמיות ופחות התקפי לב. כמו כך, ההוכחות מציעות שצריכת מוצרי חלב, במיוחד אלה עם כמות שומן מופחתת ויוגורט קשורה לסיכון נמוך יותר לסוכרת סוג 2, הסוכרת של המבוגרים.
כך גם צריכה מועטה עד בינונית של מוצרי חלב קשורה לסיכון נמוך יותר של סרטן של מערכת העיכול וגם של שלפוחית השתן, ואין לה כל קשר עם סרטן של הערמונית (לא לטוב ולא לרע)
לסיום, לא נמצא אפקט דלקתי לצריכת מוצרי חלב, באנשים בריאים, באנשים שמנים, או אצל אנשים שיש להם בעיות מטבוליות אחרות. העשרת מוצרי חלב בפיטוסטרולים, או חומצות שומניות מסוג אומגה שלוש, נראית כגישה טובה לשיפור סמנים מטבולים של מערכת הלב.
חלב לבריאותינו – המלצות:
הסקירות הסיסטמטיות והמטאאנליזות במוסף הנוכחי, תומכות בצריכה מספקת של חלב בשלבים שונים של החיים למטרת מניעה או שליטה על מחלות כרוניות שונות.
להלן תמצאו את השורה התחתונה בעשר סקירות נוספות שהתפרסמו באותו מוסף. בתשע מתוכן היתרונות של החלב כמונע מחלות כרוניות ומצבי בריאות לא נעימים הם משמעותיים. באחרונה, יש תוצאות לכאן ולכאן. לקריאת הסקירות יש להקליק על הכותרת בעברית.
1. השפעת החלב ומוצריו על תוצאי הריון והנקה (הקליקו למקור) – סקירה סיסטמטית
Effects of Milk and Dairy Product Consumption on Pregnancy and Lactation Outcomes: A Systematic Review
סיכום ומסקנות – שורה תחתונה: מספר העבודות שנמצאו בתחום היה נמוך יחסית (37) ומגוון שיטות המחקר היה רחב ולכן לא ניתן להוציא מסקנה חד משמעית באשר לצריכת חלב ומוצריו במהלך ההריון. בסקירה זו נראה שהכיוון הוא שיש קשר חיובי בין צריכת חלב במהלך הריון למשקל התינוק הנולד וכן לאורכו.
Effects of Dairy Product Consumption on Height and Bone Mineral Content in Children: A Systematic Review of Controlled Trials
בסקירה של 92 שנים, נמצאו 13 מחקרים מבוקרים (מחקרים שמבוצעים בצורה אמינה עם קבוצת בקרת, ס"ל) ובהם נמצא שהוספת מוצרי חלב לדיאטה הרגילה של ילדים, העלתה באופן משמעותי את תכולת המינרלים בעצמותיהם במהלך הילדות.
Milk and Dairy Product Consumption and Risk of Mortality: An Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses
הסקירה כללה מאות אלפי משתתפים ואלפי מקרי מוות בעשרות עבודות שנעשו במשך עשרות שנים. צריכת החלב ומוצריו כללה מוצרים עתירי שומן וחסרי שומן, חלב וגבינות, כל קבוצה נבדקה בנפרד והשורה התחתונה: לא נמצא כל קשר בין תמותה מכל סיבה לבין צריכת מוצרי חלב.
Effect of Milk and Other Dairy Products on the Risk of Frailty, Sarcopenia, and Cognitive Performance Decline in the Elderly: A Systematic Review
הסקירה התבצעה על פני תשע שנים ונכללו בה מאות תיקים רפואיים. בין הממצאים נראה שצריכת קינוחי חלב וגלידה בכמות גדולה בגיל המבוגר היתה קשורה לירידה קוגניטיבית (מה קדם למה? ביצה ותרנגולת?, ס"ל) אם כי מחקר אחד הראה שלצרכני מוצרי חלב יפנים יש פחות אלצהיימר. באשר לשבריריות ודלדול שרירים, שם נמצא קשר חיובי בין צריכת מוצרי חלב לפחות שבריריות ופחות דלדול שרירים בגיל המבוגר.
Effects of Milk and Dairy Products on the Prevention of Osteoporosis and Osteoporotic Fractures in Europeans and Non-Hispanic Whites from North America: A Systematic Review and Updated Meta-Analysis
הסקירה כללה עבודות שפורסמו במשך 18 שנים. צריכה גבוהה של מוצרי חלב הראתה אפקט חיובי במניעת שברים אוסטרופורוטים בעמוד השדרה. לא נראתה השפעה דומה על כלל השברים האוסטרופורוטים, גם לא על אלה של צואר הירך. התוצאות שהתקבלו בעבודות שבדקו שינויים בצפיפות העצם לא היו חד משמעיות לכיוון זה או אחר.
Dairy Product Consumption in the Prevention of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies
הסקירה מצביעה על כך שצריכת מוצרי חלב בכלל ודלי שומן בפרט, חלב ויוגורט קשורה עם פחות מקרים של סינדרום מטבולי. (סינדרום מטבולי כולל עודף משקל, יתר כולסטרול, לחץ דם גבוה וסוכרת)
Effects of Milk and Dairy Product Consumption on Type 2 Diabetes: Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses
הסקירה כללה עשרות מחקרי מטא אנליזה שכללו אלפים ומאות אלפים של נבדקים וחולי סוכרת, שפורסמו במשך שנים רבות בספרות הרפואית. המסקנות הסופיות הן שצריכת מוצרי חלב קשורה בירידה בסיכון לסוכרת, במיוחד צריכת מוצרים דלי שומן ויוגורט (ירידה של כ 20%) לגבי צריכת גבינות הקשר חלש. יותר מזה כאשר בדקו את הקשר בין כמות מוצרי החלב לבין הסיכון לסוכרת , מצאו שככל שצורכים יותר מוצרי חלב, הסיכון לסוכרת יורד.
Milk and Dairy Product Consumption and Cardiovascular Diseases: An Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses
מוצרי חלב ידועים כמקור לשומן רווי ולכן ההמלצות היו להפחית בהם כדי להגן על הלב ולהקטין מחלות לב. בשנים האחרונות החלו לשאול שאלות ולערער על הקביעה שמוצרי חלב עלולים להעלות סיכון למחלות לב והסקירה הנוכחית בדקה את הנושא מתוך כל הסקירות והמטא אנליזות שהתפרסמו בחמש השנים האחרונות. והשורה התחתונה היא צריכת דברי חלב, עם רמות רגילות של שומן וגם עם רמות מופחתות של שומן לא מעלות סיכון למחלות לב.
Association Between Dairy Product Consumption and Colorectal Cancer Risk in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Epidemiologic Studies
בסקירה זו נאסף מידע מיותר מ 22000 מקרים, והמסקנה היא שצריכת חלב ומוצריו בכמות גדולה מקטינה סיכון להתפתחות סרטן במערכת העיכול בכל מיקום, כולל במעי הדק, המעי המרוחק והרקטום. הירידה בסיכון היא של כ 20% . צריכה של חלב דל שומן גם היא מגנה על מערכת העיכול, אך רק מפני סרטן של המעי colon cancer. צריכה של גבינות היתה קשורה במניעת סרטן של מערכת העיכול, במיוחד במעי הקרוב (הדק, ס"ל).
Milk and Dairy Product Consumption and Prostate Cancer Risk and Mortality: An Overview of Systematic Reviews and Meta-analyses
העבודה כללה מידע מתוך סקירות עם מאות אלפי נבדקים ועשרות אלפי חולים. התוצאות היו מגוונות . עד היום היה מקובל שצריכת מוצרי חלב קשורה ביותר סיכון לסרטן בערמונית, אלא שככל שהסקירות יותר חדשות כך הנתונים פחות מצביעים על כך. מסקנת הכתבה היא שלמרות שיש מידע המצביע על עלייה בסכון לסרטן ערמונית ככל שצריכת מצורי חלב גבוהה יותר, ההוכחות לכך אינן עקביות, יש מחקרים לכאן ולכאן.
חלב ומוצריו – מקורות המידע שלמעלה
התקציר והסיכום למנהלים שתורגם למעלה נכתב ע"י Ángel Gil 1 2 3, Rosa M Ortega 4
כל הכתבות התפרסמו ב – Advances in Nutrition, הבטאון של American Society for Nutrition ב : Volume 10, Issue suppl_2, May 2019
הנושא תורגם וסוכם ע"י סימה לבני, רוקחת יועצת, המרכז לייעוץ תרופתי אישי, לכבוד חג השבועות 2020, ביום 31.5.2020.
להזמנת ייעוץ תרופתי אישי הקליקו כאן.