קווים מנחים לניהול כאב שלאחר ניתוח
פורסם בג'ורנל לכאב, פברואר 2016.(הקליקו למקור)
כאשר מוזמנים לניתוח, ויודעים על כך מראש, יכולים לחזות ולתכנן את הטיפול בכאב שיקרה, קרוב לוודאי, לאחר הניתוח. רוב המטופלים סומכים על הרופאים המנתחים שידאגו ויחשבו על כך במקומם. אלא שכדאי תמיד לשאול את הרופא, ולברר מה מקובל ומה מתוכנן עבורכם. במיוחד אם אתם לוקחי תרופות קבועות, בינהן תרופות נוגדות כאב שיתכן שהתרגלתם אליהם, ולכן אתם נמצאים בסיכון גבוה לכך שהכאב שלאחר הניתוח לא יגיב באותו אופן אצלכם כמו אצל אחרים שלא מטופלים בתרופות שכאלה.
בהמשך תמצאו את תקציר ההמלצות שפרסמו החברה האמריקאית לכאב, החברה האמריקאית להרדמה מקומית ואיגודי המרדימים האמריקאים (רשימה מלאה למטה). ההמלצות מיועדות לרופאים, אבל כדאי שכולנו נדע מה נכון לדעת מומחים.
ניהול כאב – להלן ההמלצות
המלצה 1
הפאנל ממליץ שרופאים יתנו מידע ממוקד בנושא למטופל ובני משפחתו, על האפשרויות הקיימות לניהול כאב שלאחר הניתוח שהוא מיועד לעבור, ויתעדו את המטרות והתכנית שנתנו.
המלצה 2
הפאנל ממליץ שרופאים יתנו להורים לילדים שעומדים לעבור ניתוח, הוראות לגבי השיטות להערכת כאב, כמו גם הנחיות למתן נכון של תכשירים וטיפולים להקלה על הכאב שלאחר הניתוח.
המלצה 3
הפאנל ממליץ לרופאים לבצע לפני הניתוח הערכה של המטופל לגבי מצבו הרפואי והפסיכיאטרי, התרופות שהוא לוקח, ההסטוריה שלו אם סובל מכאב כרוני, או משתמש בתכשירים לטיפול בכאב, וכיצד הגיב לטיפול בכאב בניתוחים קודמים שהיו לו, כדי לתת הנחיות לבניית תכנית לניהול הכאב לקראת הניתוח הקרוב.
המלצה 4
הפאנל ממליץ שרופאים יתאימו את תכנית הטיפול בכאב ויבססו אותה על מדידת התגובה להקלה בכאב כפי שחווה המטופל, וגם על נוכחות תופעות לוואי אם קיימות.
כיצד מודדים כאב?
המלצה 5
הפאנל ממליץ להשתמש בשיטות שהוכחו כיעילות בהערכת כאב, כדי לעקוב אחר תגובת המטופל לטיפול נגד הכאב שלאחר הניתוח. (טבלת השיטות המדעיות מתוך המאמר אפשר להקליק כאן)
עקרונות לשימוש במגוון טיפולים להקלה בכאב לאחר ניתוח
המלצה 6
הפאנל ממליץ שרופאים יציעו מגוון שיטות להקלה על כאב, בינהן תרופות וגם טכניקות שאינן תרופתיות, הן למבוגרים והן לילדים.
המלצות 7 ו- 8 נוגעות לשימוש בשיטות פיסיקליות של גרוי עצבי (TENS), דיקור, מסאז', קרור ושאר גישות שאינן תרופתיות. הפאנל אינו ממליץ ואינו פוסל שיטות אלו.
שימוש בשיטות פסיכולוגיות
המלצה 9
הפאנל ממליץ שרופאים ישקלו שימוש ב CBT – Cognitive–Behavioral-Therapy במבוגרים , כחלק מהפתרונות שאינם תרופתיים ומיועדים להקלה על כאב לאחר ניתוח.
שימוש בשיטות פרמקולוגיות (תרופות)
המלצה 10
הפאנל ממליץ על שימוש בתרופות דרך הפה, למי שמסוגל לבלוע, בעדיפות על פני מתן לתוך הוריד של תכשירים אופיאטים (ממשפחת המורפינים, ראה רשימה באתר משרד הבריאות כאן.).
המלצה 11
הפאנל ממליץ להמנע ממתן זריקות לתוך השריר, כדי להקל על כאבים שלאחר ניתוח.
המלצה 12
הפאנל ממליץ שבמקרים שבהם יש צורך לתת את הטיפול שלא דרך הפה, ייעשה שימוש במשאבה למתן תרופה לווריד (i.v. patient-controlled analgesia (PCA) ) באופן שנותן למטופל שליטה על ההזרקה שלה, כך שיוכל להזריק לעצמו מנה גדולה יותר בכאב גדול יותר, או מנות תכופות יותר לפי הצורך.
המלצה 13
הפאנל מתנגד להזלפה קבועה של כמות בסיסית של אופיאטים למטופלים שמעולם לא קבלו אופיאטים (מחשש לבניית התמכרות לסמים בעתיד. ס"ל )
המלצה 14
הפאנל ממליץ שרופאים יספקו מעקב ראוי אחר מידת הסדציה, אחר מצב הנשימה ותופעות לוואי אחרות אצל מטופלים שמקבלים אופיאטים להקלה על הכאב שלאחר הנתוח.
המלצה 15
הפאנל ממליץ לספק תרופות כמו פרצטמול (בישראל ראה רשימה כאן ס"ל) ו/או תכשירים ממשפחת ה NSAID כחלק מהטיפול המשולב להקלה על הכאב שלאחר הניתוח, אצל מטופלים שאין מניעה רפואית ממתן תכשירים שכאלה.
המלצה 16
הפאנל ממליץ לשקול מתן לפני הניתוח של מנה אחת דרך הפה של תכשיר שמכיל Celecoxib (בישראל ראה רשימה כאן, ס"ל) למטופלים שאין להם התווית נגד לכך.
המלצה 17
הפאנל ממליץ לשקול שימוש בתרופות Gabapentin or Pregabalin כחלק מהטיפולים המגוונים להקלה על כאבים אחרי ניתוח. (לשמות תרופות אלה בישראל הקלק כאן)
המלצה 18-23 המלצות ספציפיות למתן או אי מתן תרופות נוספות שמיועדות בעיקר להרדמה, וניתנות חלקן בהזרקה חלקן במריחה, ובדרכי מתן אחרות. ההמלצות מותאמות כל אחת לסוג אחר של ניתוח.
המלצה 25-24
הפאנל ממליץ על שימוש בשיטות מתן ממושכות, ולהעזר בחומרים שמאריכים את אפקט התכשירים, כאשר הכאב שלאחר ניתוח צפוי להיות ממושך מאפקט של זריקה בודדת.
המלצות 26-28 המלצות מפורטות על טכניקות נוספות שאינן פרמקולוגיות
מבנה, מדיניות ותהליכים במקום שמבצע ניתוחים
המלצה 29-31
הפאנל ממליץ שמקומות שבהם מבוצעים ניתוחים יהיו בעלי יכולת לפיתוח מדיניות, בניית נהלים, ואבטחת קיומם של תהליכים למתן טיפול מבוקר להקלה על כאב לאחר ניתוח.
כמו כן, תהיה להם גישה להתייעצות עם מומחים לכאב, למטופלים חריגים כמו נרקומנים, או כאלה שנמצאים כבר על טיפול באופיאטים ורגילים אליו ולכן נמצאים בסיכון גבוה לכך שלא יגיבו אם יקבלו אותו עבור כאב שלאחר ניתוח.
המעבר מבית חולים לטיפול בבית
המלצה 32
הפאנל ממליץ שהרופאים יספקו הסברים לכל המטופלים, מבוגרים וילדים, ולמי שמטפל בהם, על התכנית שלהם להקלה על כאב שלאחר ניתוח, כולל תכנית להפסקת התרופות באופן הדרגתי לאחר השחרור מבית החולים.
מקור ההנחיות:
Guidelines on the Management of Postoperative Pain, The Journal of Pain, Vol 17, No 2 (February), 2016: pp 131-157
Available online at https://www.jpain.org/article/S1526-5900(15)00995-5/fulltext#sec2.2.1
Management of Postoperative Pain: A Clinical Practice Guideline From the American Pain Society, the American Society of Regional Anesthesia and Pain Medicine, and the American Society of Anesthesiologists’ Committee on Regional Anesthesia, Executive Committee, and Administrative Council
תרגמה וסכמה הרוקחת סימה לבני, ביום 29.8.16