פליבנסרין – כללי
פליבנסרין, Flibanserin, תכשיר שבמקורו נועד לטיפול בדכאון, אושר ע"י ה FDA באוגוסט 20, לטיפול בבעיות בתפקוד מיני של נשים. האישור התקבל לאחר שנדחה פעמיים קודמות ולאחר שה FDA דרש והחברה ביצעה מחקרים נוספים. במחקרים נבדקה שוב היעילות בהעלאת החשק המיני אצל נשים, והבטיחות, כפי שמתבטאת באינטראקציות בין תרופות והתנגשות עם משקאות אלכוהוליים. ראו פרוט מתוך ה NEJM מדצמבר 2015 כאן.
מסתבר שכ 10% מהנשים שלפני גיל המנופאוזה, סובלות מחשק נמוך ליחסי מין. (hypoactive sexual desire disorder (HSDD). ). כאשר התופעה מופיעה אצל אישה שקודם לכן לא סבלה ממנה, ניתן לומר עליה שהיא "תופעה נרכשת". ואם היא גם קורית ללא קשר לסוג יחסי המין שחווה האישה, ללא קשר למצב שבו היא נמצאת וגם בלי תלות בבן זוג, היא מכונה "חשק מיני נמוך כללי ונרכש".
Flibanserin (Addyi) היא התרופה הראשונה מסוגה שאושרה לטיפול בבעייה זו.
פליבנסרין – פעילות, התוויה ויעילות
הפעילות הפרמקולוגית שלה מכוונת לנוירוטרנסמיטורים ממשפחת הסרוטונין, כשהיא מפעילה חלק מהם וחוסמת אחרים (אגוניסטית ל 5-HT1A ואנטגוניסטית ל 5-HT2A) אך המנגנון המדויק לפיו היא משפרת את החשק המיני אצל נשים צעירות, איננו ידוע.
ההתוויה שאושרה ע"י ה FDA היא לטיפול בנשים לפני גיל המנופאוזה שאצלם נרכשה תופעה כללית כזאת, שמאופיינת בחשק נמוך ליחסי מין, ושגורמת למצוקה ולקשיים בינאישיים, ואיננה נובעת ממחלה או ממצב פסיכיאטרי ידוע, גם לא מבעיות ביחסים עם הבן זוג, וגם לא כתופעת לוואי של תרופות.
התרופה החדשה לא אושרה לשימוש לנשים בגיל שלאחר המנופאוזה וגם לא בגברים, וגם איננה מיועדת לשיפור ביצועים ביחסי מין.
היעילות של התרופה הוצגה בשלושה מחקרים מבוקרים של 24 שבועות כל אחד, שכללו כ- 2400 נשים צעירות עם "חשק מיני נמוך כללי ונרכש", והושוותה בהם לפלצבו. האפקטים לא היו חזקים במיוחד, אך סטטיסטית נראה שהפליבנסרין העלה את מספר הארועים שבהן הנשים היו מרוצות, העלה את החשק המיני, והוריד את המצוקה שלהן.
הפער בין נשים שטופלו בתרופה ודווחו על שיפור משמעותי לעומת נשים שטופלו בפלצבו היה 10%.
פליבנסרין – בטיחות – תופעות לוואי ואינטרקציות
תופעת הלוואי המדווחת ביותר היתה סחרחורת,(כ 11% מהנבדקות) בחילות (10%) עייפות (9%) והפרעות שינה (5%).
נשים שהשתמשו בגלולות למניעת הריון, חוו יותר סחרחורות, נמנמת ועייפות לעומת נשים שלא השתמשו בגלולות. שיעור המפסיקות טיפול כתוצאה מתופעות לוואי עמד על 13% לעומת 6% שקבלו פלצבו.
הסיכון לירידה בלחץ דם והתעלפות הם הדאגה הגדולה ביותר אצל המשתמשות בפליבנסרין. אצל מטופלות שלא לקחו תרופות להורדת לחץ דם, או תרופות שיכולות לגרום לאובדן הכרה, היו 0.2% דיווחים של ירידה בלחץ דם ו 0.4% מקרים של אובדן הכרה. באותם מחקרים, היו פחות מ 0.1% ו 0.2% בהתאמה, אצל אלה שטופלו בפלצבו.
אבל, פקטורים רבים העלו את הסיכון לירידה בלחץ דם ולאובדן הכרה. ובינהם:
- לקיחת מנה גבוהה מהמומלץ
- לקיחה בשעות העירות, ( המנה היומית צריכה להילקח לפני השינה.)
- צריכת משקאות אלכוהולים.
- שמוש בתרופות שמעכבות אנזימים ממשפחת ה CYP3A4
- מטופלות עם בעיות בכבד
פקטורים אלה נמצאים באזהרות של השימוש בתרופה ובחלק מהמצבים אף נאסר השימוש בתרופה לפי תנאי הרישום.
לפני שרושמים את התרופה פליבנסרין, יש לברר עם המטופלת את נכונותה שלא לשתות אלכוהול, ולקחת בחשבון את הרגליה בעבר ובהווה לגבי שימוש באלכוהול.
פליבנסרין – זמינות הטיפול
התרופה היתה אמורה להיות זמינה למטופלות דרך תכנית מיוחדת מוגבלת ע"י Risk Evaluation and Mitigation Strategy (REMS) לפיה הרופאים הרושמים והרוקחים המנפקים בארה"ב חייבים להיות מורשים למטרה זו.
ב 11.4.16 דווח ב"הארץ" על התרסקות התרופה שנמכרה לחברה אחרת, שהכפילה את מחירה ועשתה כנראה כמה טעויות שיווקיות שגרמו לנפילתה. כפי שאפשר לקרוא כאן.
התרופה עדין איננה רשומה בישראל.
פליבנסרין – אינטראקציות, הריון, הנקה ובעיות בכבד
התרופה עוברת מטבוליזם ראשי דרך מסלול ה CYP3A4 שהוזכר קודם, והמשמעות היא שתרופות שמעכבות את המערכת האנזימטית הזאת, גורמות לה להשאר יותר בגוף, ולהשפיע יותר.
תרופות כאלה הן clarithromycin, itraconazole , (מיץ אשכוליות)diltiazem, fluconazole, grapefruit juice. ובמידה פחותה גם oral contraceptives(גלולות למניעת הריון) cimetidine, ginkgo, resveratrol. אם יש צורך לטפל באחת מהתרופות האלה, מומלץ להפסיק את הטיפול בפליבנסרין לפחות יומיים קודם לתחילת הטיפול בהן. ואם רוצים להתחיל טיפול בפליבנסרין למטופלת באחת מהתרופות שמעכבות את ה CYP3A4 אז צריך קודם להפסיק את האחרונה למשך כשבועיים, לפני שמתחילים בטיפול בגלולה החדשה.
מאחר שהפליבנסרין יכולה לגרום לדיכוי של מערכת העצבים המרכזית, האפקט השלילי שלה יכול להתעצם בנוכחות מדכאים אחרים של מערכת העצבים המרכזית, כולל משקאות אלכוהוליים.
בגלל השפעות אלה, מומלץ להמנע מפעילות שדורשת ערנות כשש שעות אחרי לקיחת הפליבנסרין, ועד שהמטופלת יודעת איך התרופה משפיעה עליה בדיוק. מבין המטופלות שהשתתפו בנסויים וחוו פציעות, 21% מהמטופלות בתרופה ו 6% מהמטופלות בפלאצבו, דווחו על תופעות לוואי שקשורות בדיכוי מערכת העצבים המרכזית ביממה שלפני התאונה.
שימוש בהריון – התרופה לא נבדקה על נשים בהריון, ובחיות ראו רעילות רק במצבים שבהם החיה האם היתה בהרעלה ובמינונים גבוהים משמעותית מהמומלצים לשימוש בבנות אדם.
שמוש בהנקה – למרות שאין מידע לגבי הפרשת התרופה בחלב, הפליבנסרין, איננו מומלץ לשימוש בזמן הריון.
בבעיות כבד – אצל האישה הבריאה התרופה נספגת, ו 33% ממנה זמין בגופה לאחר הבליעה. אצל נשים עם בעיות בכבד, הרמות בדם עולות פי 4.5. לכן השימוש בתכשיר אסור לנשים שיש להם איזהשהיא ירידה בתפקוד הכבד.
אינטראקציות נוספות – טיפול בתרופות שמחזקות את המערכת האנזימטית CYP3A4 כמו carbamazepine, rifampin, St. John's wort (בארץ אלה הן התרופות טריל/טגרטול, ריפמפין ורמוטיב) מזרזות את הפינוי של התרופה מהגוף, ומורידות את פעילותה, ולכן יש להמנע ממתן משותף.
מנגנון נוסף שמשפיע על המטבוליזם של הפליבנסרין, גורם לכך שמתן אומפרזול (לוסק , אומפרדקס ואחרים) ביחד איתה מקטין את פעילותה, ותרופות כמו דיגוקסין יראו פעילות עודפת ורעילה, בנוכחות הפליבנסרין ולכן צריכים לעקוב אחריהם באופן הדוק יותר במתן משותף.
פליבנסרין – מנה ומשך הטיפול
המנה המומלצת של Flibanserin היא 100 מג פעם ביום לפני השינה.
אם מפספסים מנה, המטופלת תיקח את המנה הבאה רק למחרת לפני השינה.
אם אין שיפור בחשק המיני תוך שמונה שבועות של טיפול, יש להפסיק אותו.
התרופה נמכרת בטבליות במינון 100 מג כל אחת.
למידע נוסף מתוך אתר drugs.com הקליקו כאן
פליבנסרין – תרגמה וסיכמה: סימה לבני, רוקחת, המרכז לייעוץ תרופתי אישי, ביום 30.4.16
מקור המאמר נלקח מ:
https://www.japha.org/article/S1544-3191(16)00082-0/pdf
מתוך כתב העת – Journal of the American Pharmacists Association
March–April, 2016 Volume 56, Issue 2, Pages 211–214
כותרת הכתבה:
NEW DRUGS Brexpiprazole, cariprazine hydrochloride, and flibanserin Daniel A. Hussar, Rebecca Shatynsk