Deprescribing – מידע על סיכונים והנחיות להקטנת מינוני תרופות – גמילה מתרופות – האם, מתי ואיך?
הפסקת תרופות, הקטנת מינונים – זוהי תורה שלמה שעולה ומתפתחת לצד העליה בגיל האוכלוסיה והבעיות שנובעות מתרופות ככל שמספרן למטופל עולה.
הקנדים הקימו רשת שעומדת לרשות הציבור באופן חופשי, ובה מידע לגבי קבוצות של תרופות, הסיכונים מהן וכיצד להפסיק טיפול בהן, אם הוחלט שכך צריך לעשות.
לסיפורה האישי של הרוקחת אמילי, שנמצאת בתהליך גמילה מהתרופה סימבלטה, כפי שפרסמה בפייסבוק הקליקו כאן.
ואם הסיפור האישי מוכר לכם מעצמכם, או אם אתם שוקלים להפסיק טיפול תרופתי לאחר שנים, שימו לב למסר הבא, מהאתר הקנדי, מסר חשוב, ואני מתרגמת:
לפני שעושים כל שינוי בטיפול התרופתי, ולפני שמחליטים להפסיק כל תרופה, תמיד יש לבדוק (להתייעץ) קודם עם הרופא שלך, הרוקח או האחות!
בהמשך תמצאו רשימה מתוך פרסומי הרשת הקנדית להפסקת רישום מרשמים (The Canadian Deprescribing Network), ובה הפניות למקורות מידע באנגלית פשוטה, עם שאלונים קצרים וענייניים שיאפשרו לכם ללמוד על הסיכונים של משפחות תרופות שבשימוש נפוץ. ויספקו המלצות לגבי הפסקת טיפול בהן. מקור המידע באנגלית נמצא כאן.
בחרתי לתרגם ולסכם את הרשימה, שכן אני נשאלת לא פעם כיצד להפסיק תרופות להרגעה, תרופות לצרבת ואחרות ואיך בכלל יודעים מתי צריך להפסיק תרופות.
להלן רשימת ברושורים וקישורים אליהם, כפי שפרסמה הרשת הקנדית להקטנת רישום תרופות (Deprescribing) על הסיכונים שבכמה מקבוצות התרופות שבשימוש שוטף:
בקישורים הבאים תמצאו מידע שנועד להעצים מטופלים שלוקחים תרופות שיש בהן סיכונים. בהקלקה על כל קישור תגיעו למקור המידע מהאתר הקנדי, באנגלית. שימו לב לדגשים שהוספתי בחלק מהקישורים.
- נוגדי דלקת שאינם סטרואידים – למידע על סיכונים מתרופות ממשפחת התרופות נוגדות דלקת כמו איבופרופן, אדוויל, אתופן, וולטרן ודומיהם הקליקו כאן: Anti-inflammatory medications
- אנטיפסיכוטים – למידע על סיכונים מתרופות אנטיפסיכוטיות שניתנות לבעיות שינה או לסימפטומים של דמנציה, כמו סרוקוול או ריספרידל הקליקו על הקישור שבהמשך. בדף 15 של המצגת תמצאו את המלצתם על הדרך שבה יש לרדת במינון במקרה שרוצים להפסיק טיפול: Antipsychotic medication
- אלרגיה וגרד – למידע על סיכונים של תרופות לאלרגיה ולגרוד, (אנטיהסטמינים מדור ראשון) הקליקו כאן: Medications for allergies and itchiness
- כאבי כרוני – למידע על סיכונים של תרופות לטיפול בכאב כרוני, כמו ליריקה, או גאבאפנטין הקליקו כאן: Gabapentinoids medications בעמוד 9 של המצגת תקבלו הנחיות כיצד לרדת במינון בהדרגה אם הוחלט שאתם מפסיקים טיפול
- סוכרת סוג 2 – למידע על סיכונים של תרופות לטיפול בסוכרת סוג 2, ממשפחת הסולפניל אוראה, כמו אמריל, גלוקוריט, גלימפירייד, גלובן, הקליקו כאן: Medication for type-2 diabetes
- אופיואידים – למידע על סיכונים של תרופות ממשפחת האופיואידים, לטיפול בכאבים כרונים שאינם ממחלת הסרטן, כמו מורפין, אוקסיקונטין, בוטרנס, קודאין, פנטניל, מתדון, טרמדול ודומיהם הקליקו כאן: Opioids for chronic non-cancer pain בעמודים 8-10 תמצאו שאלות מנחות כדי להבין האם אתם חווים תופעות לוואי? האם התרגלתם לתרופות או התמכרתם להן ובהמשך הנחיות נוספות.
- ההבדל בין גברים לנשים – שימו לב להבדלים בין גברים לנשים בתגובות לאופיאטים.
- "תפירת" הפסקת הטיפול – להפסקת טיפול באופיאטים ההמלצה היא לבנות עם הרופא תכנית מותאמת לירידה הדרגתית במינון ולפעול תחת השגחתו כדי להקטין את החוויה של סימפטומים של גמילה ככל שניתן.
- בנזודיאזפינים – למידע על סיכונים של תרופות להרגעה ושינה ממשפחת הבנזודיאזפינים ודומיהם כמו לוריוון, וואבן, זופיקלון וזולפידם הקליקו כאן: Sleeping pills and anti-anxiety medication . בעמוד 11 תמצאו טבלה ובה הצעה לירידה הדרגתית במינון התרופות עד להפסקת הטיפול.
- PPI לרפלוקס – כדורים לטיפול בחומציות יתר ורפלוקס ממשפחת ה PPI, מעכבי משאבת פרוטונים, כמו לוסק, אומפרדקס, לנטון, פנטופרזול, קונטרולוק ודומיהם. הקליקו על הקישור שכאן: Stomach pills for acid reflux בעמוד 10, תמצאו טבלה ובה הצעה לירידה הדרגתית במינון עד להפסקת הטיפול, וזאת כדי להקטין את תגובת הגוף להפסקה פתאומיות של הטיפול.
תרגמה וסכמה מהאתר הקנדי להפסקת רישום תרופות (למקור) סימה לבני, רוקחת ומנהלת המרכז לייעוץ תרופתי אישי.
מעודכן ליום 3.9.2022