מהן תופעות הלוואי של אינסולין?
על שאלה זו עניתי ב 27.4.13 בפורום תרופות ורוקחות של כמוני,
וזוהי התשובה לשאלה" מהן תופעות הלוואי של אינסולין"?:
הכי פשוט ללמוד על תופעות לוואי של תרופה, זה לקרוא את מה שהחברה עצמה רשמה על פי דרישת משרד הבריאות, בעלון לצרכן. בהמשך, תמצאו קישורים לעלונים לצרכן של 3 סוגי אינסולינים נפוצים, שבהם תוכלו למצוא את תופעות הלוואי החשובות שלהם.
אמנם חשוב מאד ללמוד את תופעות הלוואי של תרופה לפני שלוקחים אותה, אך צריך תמיד לזכור שלמצב שבו לא לוקחים תרופה, יש גם תופעות לוואי, ולפעמים קשות יותר.
וזאת לדעת: אם הרופא הציע לך לקחת אינסולין, המשמעות היא שלא הגעת לאיזון הרצוי של הסוכר שלך בדם,באמצעות שינוי אורחות החיים שלך (דיאטה, פעילות גופנית וכד'), וגם לא באמצעות כדורים לבליעה.
במצב הזה, האינסולין שמציעים לך בא להחליף את האינסולין שחסר לך בגוף.
החלטה שלא לקבל את הטיפול, יש לה משמעות של סיכון מוגבר לבעיות לב, ראייה, כלי דם, כליות, ועוד פגיעות במערכות שונות בגוף שנובעות מכך שמסתובב לו סוכר בדם ולא מגיע לאברים שהוא נחוץ להם.
ועכשיו, כמו שהבטחתי למעלה, הקישור לעלון לצרכן של שני סוגי אינסולין ארוכי פעולה, שבד"כ מציעים למבוגר הסכרתי הכרוני שלא מצליח להגיע לאיזון באמצעות שינוי אורחות חיים וטיפול בכדורים:
וקישור לאינסולין מהיר פעולה שמוסיפים לפי מצב החולה:
ככלל, תופעות הלוואי שמצויינות שם , למעט האפשרות לאלרגיה, שקיימת בכל תרופה,
כל התופעות האחרות נובעות מכך שהסוכר עושה את העבודה שלו ומגיע לתאים ביעילות גבוהה מדי, ואז יכולים להגיע להיפוגליקמיה, פחות מדי סוכר בדם, ופגיעות אחרות שהן נדירות כפי שתראי.
לאחרונה מרבים לדבר על כך שהאינסולין משמין. כתופעת לוואי…
חשוב להבין שכשמתחילים לנצל את הסוכר, באמצעות האינסולין, במקום "להשתין" אותו מהגוף במצב שאיננו מטופל, אם אוכלים מעבר למומלץ לפי הגיל והפעילות הגופנית, הסוכר מצטבר בתאים, בדיוק כמו אצל האדם הבריא שאוכל מעבר למה שנחוץ לו, ולכן יש חשש להשמנה.
לכן חשוב לעבוד בכל המישורים, לא רק לקחת אינסולין ולשכוח מהסוכרת, אלא לשמור על אורחות החיים המומלצים, אפילו יותר מאשר קודם לכן.
הכל בשביל הבריאות השוטפת והבריאות בטווח הרחוק.
בברכה,
סימה לבני
רוקחת,
המרכז לייעוץ תרופתי אישי