מה ידוע לנו על האומיקרון? מתוך אתר ה WHO , מעודכן ל 28.11.2021
מחקרים רבים רצים כרגע בדרום אפריקה ומסביב לעולם כדי להבין טוב יותר אספקטים רבים של האומיקרון. החוקרים ימשיכו לשתף את המימצאים שלהם ברגע שיהיו זמינים.
עד כמה האומיקרון מדבק?
עדין לא ברור אם האומיקרון מדבק יותר, כלומר האם הוא מתפשט בקלות יותר מאדם לאדם, בהשוואה לווריאנטים האחרים של הנגיף, כולל הדלתא. אמנם מספר האנשים הנבדקים שנמצאו חיוביים באזורי דרום אפריקה גדל, אך עדין לא ברור אם זה בגלל האומיקרון או בגלל פקטורים אחרים. מחקרים אפידמיולוגים עדין עוקבים אחרי התופעה.
חומרת המחלה שגורם הנגיף אומיקרון
עדין לא ברור אם האומיקרון גורם למחלה יותר חמורה מווריאנטים אחרים. נתונים ראשונים מצביעים על כך שיש גידול בשיעור המאושפזים בבתי חולים בדרום אפריקה. הסבר לכך יכול להיות שזוהי תוצאה מכך שיש יותר אנשים חיוביים לנגיף ולאו דווקא תוצאה של חומרת המחלה שהאומיקרון גורם. אין כרגע (28.11.2021) מידע שמצביע על כך שהסימפטומים שנגרמים ע"י האומיקרון שונים מאלה של הוורינאטים האחרים.
הדיווחים הראשונים על זיהומים באומיקרון היו של סטודנטים באוניברסיטה, צעירים שבד"כ יש להם סימפטומים יותר קלים. לכן הבנה מלאה של דרגת החומרה של האומיקרון תגיע רק בעוד ימים עד שבועות. כל הווריאנטים של COVID-19 כולל הדלתא שכרגע הוא הנפוץ בעולם, יכולים לגרום למחלה קשה או מוות, במיוחד לאוכלוסיה הפגיעה יותר. אי לכך מניעה (שמירת מרחק, מסכות וחיסון) היא תמיד המפתח להקטנת התפשטות הוירוס.
עד כמה מחוסן מי שהיה כבר חולה בקורונה מפני האומיקרון?
מנתונים ראשונים עולה שיתכן שהסיכון לזיהום חוזר גבוה יותר עם האומיקרון. וזאת בהשוואה לזנים האחרים שמדאיגים את הקהילה הבינלאומית, אך המידע כרגע מוגבל. תוך ימים עד שבועות נדע יותר.
עד כמה החיסונים הקיימים יעילים כנגד האומיקרון?
WHO עובד עם שותפים טכנים כדי להבין את השפעתו של הווריאנט על מדדים קיימים שיש לנו, כולל על החיסונים. החיסונים הנוכחיים יעילים וקריטים כדי להקטין סיכון למחלות קשות ומוות. במילים אחרות, ההסתברות של המחוסנים למחלה חמורה ולמוות עדין נמוכה מזו של אלה שאינם מחוסנים.
עד כמה הבדיקות הקיימות יעילות לזיהוי האומיקרון?
הבדיקה הנפוצה PCR היא עדין הבדיקה לזיהוי הזיהום, כולל עם הווריאנט אומיקרון. מחקרים שעדין לא הסתיימו בודקים מהי השפעת הווריאנט על הבדיקות האחרות, כמו בדיקות אנטיגנים מהירות.
האם הטיפול הקיים בקורונה עובד גם על האומיקרון?
קורטיקוסטרואידים וחוסמי רצפטורים לאינטרלויקין 6 (IL6) ימשיכו להיות יעילים כטיפול בחולים הקשים של הקורונה. טיפולים אחרים יעברו הערכה בתקופה הקרובה כדי לראות אם הם עדין אפקטיבים לאור השינויים שקרו בתוך הווריאנט אומיקרון.
לכל הטיפולים הידועים לקורונה הקליקו כאן לכתבתו של דר' קובי כהן רוקח קליני מה"כללית"
מחקרים שבדרך
נכון למועד כתיבת העדכון, WHO מתאם בין חוקרים רבים מסביב לעולם כדי להבין טוב יותר את האומיקרון. מחקרים שכבר קורים, או שיקרו בקרוב, מתמקדים בנושאים כמו:
- מידת ההדבקה של הווריאנט,
- חומרת הזיהום (כולל חומרת הסימפטומים),
- ביצועים של החיסונים
- יעילות הבדיקות לזיהוי,
- כמו גם יעילות הטיפולים.
WHO מעודד מדינות לתרום לאוסף המחקרים שלו ולשתף את הדאטה של החולים המאושפזים דרך הפלטפורמה של ה WHO . המטרה היא לאפשר לכולם לתאר בצורה מהירה את האיפיונים של המטופלים והתוצאות של הטיפולים בהם.
מידע נוסף יזרום בימים הקרובים ובשבועות הבאים. ה TAG-VE של ארגון הבריאות העולמי ימשיך לעקוב ולהעריך מידע ברגע שיהיה זמין. המטרה היא להסביר איך המוטציות שבאומיקרון משנות את התנהגות הוירוס.
המלצות לפעולה למדינות
מאחר שהאומיקרון הוגדר כ"ווריאנט מדאיג" ישנן כמה פעולות שארגון הבריאות העולמי ממליץ למדינות לנקוט בהן, כולל:
- דגש על מעקב וריצוף המקרים,
- שיתוף הריצוף הגנטי במאגרים ציבוריים שקיימים, כמו ה GISAID,
- דיווח על מקרים ראשונים או מקבצי מקרים ל WHO.
הארגון מעודד ביצוע חקירות בשטח והערכות בתנאי מעבדה כדי להבין טוב יותר אם לאומיקרון יש הדבקה שונה, או מאפייני מחלה שונים. הוא גם שואף לתת מענה לשאלות לגבי השפעת החיסונים ויעילות הטיפולים. פרטים נוספים אפשר למצוא בהודעה של ארגון הבריאות העולמי מיום 26 בנובמבר כאן. עוד המלצות במקור כאן.
המלצות לפעולה לציבור
הצעדים היעילים ביותר שהציבור יכול לנקוט כדי להקטין את התפשטות הוירוס הם:
- לשמור על מרחק פיסי של לפחות מטר האחד מהשני,
- לעטות מסכות שמותאמות היטב.
- לפתוח חלונות לשיפור זרימת האויר,
- להמנע ממקומות שאינם מאווררים או צפופים מדי,
- לשמור על הידים נקיות,
- להשתעל ולהתעטש לתוך המרפק המכופף או לתוך טישו
- ולהתחסן.
ארגון הבריאות העולמי ימשיך לספק עדכונים ככל שיהיה מידע זמין, כולל מעקב אחר פגישות ה TAG-VE הקבוצה הטכנית היועצת שמורכבת ממומחים בלתי תלויים. בנוסף מידע יהיה זמין באתר ה WHO וברשתות החברתיות.
Reference material:
- Classification of Omicron (B.1.1.529): SARS-CoV-2 Variant of Concern
- Further information on TAG-VE
תורגם וסוכם ע"י סימה לבני, רוקחת יועצת, המרכז לייעוץ תרופתי אישי, 4.12.2021
למקור המידע באתר ה WHO הקליקו כאן .