האם נכון להמליץ לבני 55-69 לבצע בדיקת PSA לגילוי סרטן הערמונית? ולבני 70 ומעלה?
כח משימה אמריקאי למניעת מחלות, פרסם את מסקנותיו והמלצותיו בנדון, בגליון של 8.5.18 ב JAMA
האם לסרוק את כל בני החמישים ומעלה, לאיתור סרטן הערמונית, באמצעות בדיקת PSA או לא? תועלת מול נזק אפשרי של בדיקת הסקר. התשובה בהמשך, כפי שתרגמתי וסיכמתי על פי תקציר המאמר שהתפרסם ב JAMA. 2018;319(18):1901-1913. doi:10.1001/jama.2018.3710
חשיבות הנושא
בארהב, הסיכוי להיות מאובחן בסרטן הערמונית עומד על 13% , והסיכוי למות מסרטן הערמונית עומד על 2.5%. הגיל החציוני של מוות מסרטן זה הוא 80 שנה. יש גברים רבים שחלו בסרטן הערמונית, אך מעולם לא סבלו מסימפטומים של המחלה, ואם לא היו עושים בדיקות סקר, לעולם לא היו חושדים שהם חלו בה. אמריקאים אפריקנים, ואנשים שיש להם סיפור משפחתי של סרטן הערמונית נמצאים בסיכון יותר גבוה לחלות במחלה יחסית לגברים אחרים.
מטרת כח המשימה
לעדכן את מסקנות כח המשימה הדומה שפורסמו ב 2012, בנוגע לסקירה לאיתור אנטיגן ספציפי לערמונית (PSA) סקירה שמבוססת על בדיקה לסמן זה כבסיס לאיתור סרטן ערמונית.
סקירת העובדות
כח המשימה סרק את ההוכחות הקיימות על התועלת והנזק של סקירה שמבוססת על בדיקת PSA לאיתור סרטן הערמונית. הכח הזמין סקר של המודלים הקיימים לאנליזה של קבלת החלטות ושל שיעורי אבחון היתר של סרטן הערמונית המבוסס על בדיקת PSA. גם הסקרים בחנו את התועלות והנזקים של סקירה מבוססת על בדיקת PSA באוכלוסיות בסיכון גבוה לאיתור סרטן הערמונית, כולל אוכלוסיה מבוגרת, אוכלוסית האפרואמריקאים, וגברים עם הסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית.
ממצאים
סקר הספרות שבדק מחקרים שבהם נבחרו הנבדקים באופן אקראי הראה שסקר מבוסס על בדיקת ה PSA בגברים בני 55-69 מונע בערך 1.3 מקרי מוות מסרטן הערמונית, במשך 13 שנים באוכלוסיה של 1000 נבדקים. תכנניות סקר שמבוססות על PSA יכולות גם למנוע 3 מקרי סרטן גרורתי, על כל 1000 איש שנבדקו.
הנזקים הפוטנציאלים של סקר שכזה כוללים שכיחות גבוהה של תוצאות שגויות שמצביעות על סרטן, ונזקים נפשיים. נזקים מטיפול בבלוטת הערמונית, כוללים חוסר תפקוד מיני, חוסר שליטה על סוגרים, במיוחד על השתנה, ותופעות שקשורות במערת העיכול.
בערך אדם אחד מתוך 5 שעברו ניתוח רדיקאלי להוצאת בלוטת הערמונית מפתח אצירת שתן לאורך זמן, ו 2 עד 3 מנותחים יסבלו מבעיות בתפקוד מיני. הספרות מראה שהנזקים כתוצאה מסקר PSA אצל גברים בני 70 ומעלה הם בינוניים לכל הפחות והם גדולים יותר מגברים צעירים, בגלל סיכון מוגבר לתוצאות חיוביות שגויות בבדיקה. נזקים אחרים יכולים להגרם כתוצאה מביופסיות, ונזקים מהטיפול עצמו.
כח המשימה הגיע למסקנה במידה בינונית של בטחון, שניתן לקבוע שהתועלת נטו של סקר לאיתור סרטן הערמונית שמבוסס על PSA עבור חלק מהנבדקים, בני 55-69 היא מועטה. מסקנות הכח לקחו בחשבון שאנשים בטווח גילים זה קובעים באופן שונה עד כמה התועלת עולה עבורם על הנזק, ולפי זה הם מקבלים החלטות.
אצל בני 70 ומעלה קבע הכח באופן חד משמעי שהתועלת לא עולה על נזקי הטיפול והמלצתם בהתאם.
מסקנות והמלצות
בדיקת סקר לגילוי סרטן פרוסטטה, שמבוססת על PSA, בקבוצת הגילאים של בני 55-69 , נתונה להחלטתם האידיווידואלית. היא אמורה להתקבל לאחר דיון בנושא התועלת מול הנזק של בדיקות אלה עם הרופא.
תועלת הבדיקה – בדיקות סקר מבוססות PSA מציעות תועלת מועטת במניעת תמותה מסרטן הערמונית, מתועלת זו נהנים רק חלק מהנבדקים שטופלו..
נזקי הבדיקה – לעומת התועלת שהוזכרה, הרבה גברים יסבלו מהנזקים של בדיקת סקר שכזאת, כולל תוצאות שגויות כאילו יש סרטן, שמובילות לבדיקות נוספות, לביופסיות מיותרות, לאבחון יתר ולטיפול יתר, כמו גם לטיפול בסיבוכים כמו אצירת שתן, ובעיות בתפקוד מיני.
בקבלת ההחלטות אם לבצע את הבדיקה אם לאו, הנבדקים מוזמנים לשוחח עם הרופאים שלהם כדי ללמוד עד כמה הנזקים חמורים עבורם, ועד כמה התועלת עבורם עולה על אותם נזקים. קבלת ההחלטות שלהם תתבסס בהמשך על ההערכה שלהם מהו היחס בין התועלת לנזק.
להלן הפרמטרים שמשפיעים על קבלת ההחלטה של בני 55-69:
- ההסטוריה המשפחתית,
- הגזע, (אפרו אמריקאים בסיכון גבוה יותר)
- מחלות נלוות,
- תפיסת הנבדק לתועלות מול הנזק
- התוצאות הצפויות מהטיפולים שמוצעים להם.
- צרכים אחרים שקשורים בבריאות
הרופאים לא צריכים לבצע בדיקות PSA למי שלא הביע רצונו לכך.
בדיקת סקר PSA לבני שבעים ומעלה:
כח המשימה איננו ממליץ לבצע בדיקות PSA לבני 70 ומעלה.
************************************************************************************************
להקשבה להמלצות האמריקאים כפי שפורסמו ע"י JAMA, בשאלה אם לסרוק את בני חמישים ומעלה, לאיתור סרטן בפרוסטטה באמצעות בדיקת PSA, הקליקו על הקישור הבא:.
USPSTF Recommendation: Screening for Prostate Cancer
לצפייה בסרט וידאו בנושא המלצות כח המשימה האמריקאי בנושא סקירה לאיתור סרטן הערמונית באמצעות PSA, הקליקו:
PSA Screening for Prostate Cancer: The 2018 USPSTF Recommendation Statement
למקור המאמר המלא הקלק כאן. JAMA. 2018;319(18):1901-1913. doi:10.1001/jama.2018.3710
********************************************************************************************
תרגמה וסכמה את תקציר המאמר סימה לבני, רוקחת יועצת ומנהלת המרכז לייעוץ תרופתי אישי.
למידע נוסף על ייעוץ תרופתי, צרו קשר כאן.
3.6.18