למי מתאים הייעוץ התרופתי שלנו ?
תשובה – ייעוץ תרופתי כמו שמציע המרכז לייעוץ תרופתי אישי, יכול לסייע לכל אדם הלוקח תרופות, הרבה תרופות, מהרבה רופאים, וכן לוקח, או שוקל לקחת תרופות ללא מרשם, תוספי תזונה או צמחי מרפא באופן קבוע.
בארה"ב "יעוץ תרופתי" נקרא בשם הכולל "ניהול הטיפול התרופתי" ובאנגלית Medication Therapy Management= MTM
אם כך למי מתאים ייעוץ תרופתי אישי, ובאיזה מקרים? על פי דוח מבקר המדינה 61ב ועל פי נוהל 03/2013 שהוצא בעקבותיו ע"י משרד הבריאות, כל מטופל בתרופות כרוניות זכאי לקבל ייעוץ תרופתי בכל עת שמוסיפים לו תרופה (ואני מוסיפה שגם כאשר מורידים לו תרופה) וכן בכל עת שיוצא מאשפוז בבית חולים, על פי אותם מקורות, מומלץ ייעוץ תרופתי אישי, או סקירת תרופות כפי שנקראת שם, פעם בשנה.
הייעוץ התרופתי נועד לאתר, למנוע או להקטין בעיות שנובעות או קשורות לתרופות (Medication Relaed Problems), כמו:
- תופעות לוואי,
- מינון יתר או תת מינון,
- חוסר אפקטיביות או מחלות בלתי מטופלות
- ואולי החשוב מכולם חוסר היענות וחוסר לקיחת תרופות או חלק מהן, בשפה המקצועית נקרא: חוסר "דבקות" בטיפול התרופתי. (Medication Adherence)
בדוח מבקר המדינה 61ב', ישנו פרק שלם שדן בנושא טיפול מרובה תרופות בקשישים. בפרק זה מציין הדוח מי לדעתו מתאים לייעוץ תרופתי. הדוח מתייחס לבני 75 ומעלה שלוקחים 8 תרופות ומעלה. הדוח מממליץ על ייעוץ תרופתי תקופתי לקשישים שצורכים תרופות רבות. הוא פורסם במאי 2011. וניתן לעיין בו בקישור שכאן. והכל נכון גם לגבי כל מי שלוקח תרופות רבות ולאו דווקא קשישים.
נוהל 03/2013 יצא בעקבות דוח מבקר המדינה, ובא להציע מענה להמלצות הדוח.
נוהל 03/2013 מפרט מי זכאי לסקירת תרופות ומתי מומלץ לעשות אותה, נמצא בקישור שכאן. על פי הנוהל הזה, הרופא המטפל העיקרי חייב בסקירת תרופות בכל פעם שהוא מוסיף תרופה למטופל בתרופות כרוניות, ובכל פעם שמטופל שכזה יוצא מאשפוז בבית חולים. בנוסף קובע הנוהל שמומלץ לבצע סקירת תרופות פעם בשנה. הנוהל קובע שהרופא המטפל העיקרי הוא שצריך לעשות זאת.
מאחר שלרב הרופאים המטפלים העיקריים אין את הזמן ואולי גם לא את המומחיות הדרושה לעשות זאת, אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו ל"מרכז לייעוץ תרופתי אישי" שהוקם ועומד לרשותכם בדיוק למטרה זו.
ליצירת קשר לתיאום פגישה לייעוץ תרופתי ניתן להשאיר את הפרטים בהמשך ונחזור אליכם.