תופעות לוואי – סכום עבודה שפורסמה ב NEJM ביום 26.6.14 למטה תמצאו רשימה של קישורים למקורות מידע לקבלת מידע על בטיחות תרופות בזמן אמת.
רקע:
תופעות לוואי – כמה ואיפה מחפשים מידע על בטיחות תרופות?
יותר ממחצית האמריקאים חפשו מידע באינטרנט על תרופות במהלך 2013. בכתבה שפורסמה ב NEJM , דווח על סקר "The Pew Internet Project" שגם בדק עד כמה מעודכן המידע שהגולשים מקבלים, כאשר הם פונים למקורותיהם. בעבודה שנעשתה במשך שנתיים, נאספו התראות על בטיחות של 22 תרופות ("התראות בטיחות" כוללות תופעות לוואי שדווחו, אך גם נושאים אחרים) שפורסמו מינואר 2011 ועד דצמבר 2012 ע"י ה FDA. החוקרים בדקו עד כמה גדל מספר החיפושים של הגולשים עבור התרופות שה FDA פרסם שיש להם התראת בטיחות. הבדיקות נעשו בשני מקורות מידע גדולים בעניין זה: האחד בגוגול, שם מדדו 13 מיליון חיפושים עבור התרופות הנדונות בשנה, והשני בוויקיפדיה שם היו כ 5 מיליון חיפושים בשנה. התקופה שנבדקה על כל תרופה, היתה תקופה של חודשיים לאחר פרסום ההתראה, והיא הושוותה לחודשיים שלפני הפרסום. מסתבר שבמשך השבוע שלאחר פרסום ההודעה על התראת בטיחות נמצאה עליה בשיעור החיפושים בגוגול של 82% ובוויקיפדיה של 175% על התרופה הרלוונטית. במקביל נבדק, תוך כמה זמן עודכנו המקורות הנ"ל. כלומר תוך כמה זמן הופיעו ההתראות על בעיות הבטיחות הרלוונטיות באותם מקורות. תוצאות –
תופעות לוואי – האם המידע שנמצא כולל את התראות בטיחות שפורסמו לאחרונה?
41% מדפי הויקיפדיה הקשורים ל 22 התרופות שנבדקו, התעדכנו תוך שבועיים מיום הפרסום. כש – 58% מהמקרים היו מעודכנים תוך שבועיים עבור תרופות שמשמשות לטיפול במחלות נפוצות, (כאלה שיותר ממליון אזרחים נפגעים מהן כל שנה), ורק 20% היו מעודכנים תוך שבועיים, אם היה מדובר בתרופות לטיפול במחלות פחות נפוצות (שפחות ממליון חולים לוקים בהן כל שנה. ) עוד נתון מעניין – 36% נשארו לא מעודכנים יותר משנה. המסקנה שעלתה מהמחקר היא שהציבור מעוניין במידע, ופונה לחפש אותו במדיה דיגיטלית, אך נכון להיום, המידע לא מתעדכן בקצב שמבטיח שהציבור מקבל אותו עדכני במקורותיו במועד החיפוש.
תופעות לוואי – איך אפשר להגדיל את מידת העדכון באינטרנט, בנושאי בטיחות של תרופות?
בהמשך הכתבה מדווחים ומציעים הכותבים פתרונות להגברת מידת העדכון של מקורות המידע החינמים הנפוצים.
- ה FDA מפרסם את הודעותיו גם בטוויטר, אבל מספר העוקבים אחרי הודעות בטיחות בתרופות הוא נמוך יחסית (כ- 20,000 בלבד)
- אתר שנקרא WebMD מקבל מה FDA ומציג את המידע בנושאי בטיחות של תרופות באופן העדכני ביותר. ההמלצה של כותבי המאמר היא להגיע למצב כזה עם כמה שיותר אתרי בריאות.
- בית ספר לרפואה אחד כבר עושה זאת, ויש כאן המלצה להכשיר כותבים בויקיפדיה, שיהיו אלה שבעתיד, יעדכנו את נתוני הבטיחות של תרופות שמתפרסמים ע"י ה FDA באופן מיידי.
תופעות לוואי – מדיות דיגיטליות – ככלי להעברת מידע עדכני בנושאי בטיחות של תרופות
ה FDA וארגוני החולים הדואגים לבטיחות בשימוש בתרופות יכולים היום לתקשר עם ההמונים בנושאי בריאות באמצעות המדיות החדשות והפופולאריות. בהתחשב בשכיחות הגבוהה שבה מחפשים המטופלים מידע מחוץ לקליניקה של הרופא, ובמיוחד באינטרנט, יש צורך להשתמש במדיות אלה כדי להבטיח שהמטופלים יגיעו למידע המעודכן והמדויק ביותר שניתן במועד החיפוש.
למקור:
Drug Safety in the Digital Age
Thomas J. Hwang, A.B., Florence T. Bourgeois, M.D., M.P.H., and John D. Seeger, Pharm.D., Dr.P.H.
N Engl J Med 2014; 370:2460-2462June 26, 2014DOI: 10.1056/NEJMp1401767
תורגם וסוכם ע"י סימה לבני, רוקחת, המרכז לייעוץ תרופתי אישי www.mypharmacist.co.il
להזמנת ייעוץ תרופתי אישי לבדיקת התנגשויות בין תרופות, תופעות לוואי, נחיצות תרופות ויעילותיו, התקשרו עוד עכשיו ל 077-234985 או צרו קשר כאן