בעיות שנובעות מתרופות הן המטרה של כל ייעוץ תרופתי. במהלך הייעוץ, מאתר הרוקח הקליני בעיות שנובעות מתרופות, על פי הגדרה מובנית שהציע ארגון הרוקחים האמריקאים, כחלק מתהליך ה MTM. ההמלצות בסיום התהליך, ניתנות במטרה להקטין או למנוע את אותן בעיות שאותרו.
הבעיות שהוגדרו לראשונה ע"י לינדה סטרנד ב 1990, יכולות לכלול:
1 בעייה שהחולה מתאר, ושאין לה פתרון ברשימת התרופות שלו. למשל, הוא מדווח על כאבים מבלי שתהיה לו תרופה נוגדת כאבים ברשימה.
2 תרופה שנמצאת ברשימה, אך אין לה מחלה ידועה. למשל חולה שמקבל פרוזק שנים רבות, ולא יודע למה.
3 מינון יתר של תרופה – אם בגלל נוכחות של תרופות אחרות, ואם בגלל מצבו הקליני של המטופל, או גילו, מינו או כל סיבה אחרת שמחייבת הורדת מינון.
4 מינון חסר של תרופה – אם בגלל שמצבו של החולה, תרופות אחרות, משקל או גיל שמחייבים הגדלת המינון, או מפני שניתן מינון התחלי פעם, שהיה צריך להשתנות במשך הזמן וזה לא קרה.
5 תרופה לא אפקטיבית – תרופות שלמרות שנלקחות, המטופל לא מגיע לייעדים הקלינים הנדרשים. לדוגמא: טיפול ביתר לחץ דם שלא מביא את לחץ הדם ליעד הנדרש, או טיפול להורדת סוכר כשה HA1C נשאר גבוה.
6 תופעות לוואי של תרופות – החולה משלשל, משתעל או סובל מעייפות. החולה סובל מאין אונות או מנשירת שער, תופעות שלא אמורות להיות, ואפשר לחשוד שהן נובעות מהתרופות הנלקחות. במקרים רבים, החולה מקבל תרופה נוספת לטיפול בתופעת הלוואי, במקום לשנות את התרופה שגורמת לתופעה. בהנחה שאפשר.
7 בעיות של היענות או דבקות – כאשר המטופל לא לוקח את התרופה כמו שהרופא רשם לו – יש לו כמובן כל מיני סיבות משלו. לפעמים הסיבות כלכליות, כי התרופות יקרות והוא חוסך. לפעמים הבעייה היא זמינות – לא היה בבית מרקחת ולא היה לו כח ללכת לשם פעם נוספת. לפעמים בגלל תופעות לוואי או כל נימוק אחר. יש גם לקיחה לא נכונה כאשר לוקחים את התרופה אחרי האכל על בטן מלאה שצריך לקחת לפני האכל על בטן ריקה, או לוקחים בערב תרופה שצריך לקחת בבקר ולהפך ובכך מפחיתים את היעילות של התרופה.
לרשימת הרצאות בנושא הקליקו כאן
לייעוץ תרופתי אישי ע"י רוקחת קלינית התקשרו אפילו עכשיו ל:
077-2342-985 (24 שעות ביממה) או ל- 03-5123-223
או השאירו פרטים למעלה בצד שמאל, ואנו נחזור אליכם.