מה התחדש בנושא תרופות ואלכוהול?
דבר ידוע הוא שתרופות ואלכוהול לא הולכים ביחד. לא תמיד ברור למה, ולא ברור אם זה נכון לכל התרופות או רק לחלק מהן, אבל ידוע שצריך להזהר, ידוע שצריך לבדוק ושנכון להמנע מאלכוהול כשלוקחים תרופות, אם לא יודעים חד משמעית שמותר.
בסוף חודש מרץ הנושא עלה לכותרות עם ההחמרה ל"עלון לצרכן" של תכשיר שנמצא בשימוש רחב כנוגד חרדה ודכאון. אם עד היום היה כתוב שאין לשתות אלכוהול עם אפקסור XR (Venlafaxine ), הרי שמעכשיו אנחנו גם יודעים שהשילוב הזה יכול לגרום לעייפות קיצונית וחוסר הכרה, ואם בשתיית אלכוהול עם התרופה תעלה הרמה בדם לרמה מסוכנת, אזי אפשר גם למות מזה.
בהמשך הפוסט אתן לכם מידע כמה אלכוהול נחשב ל"כמות מתונה" וכמה "כמות מקסימלית" שמעליה יש סכנה לבריאות גם אם לא לוקחים תרופות.
לסיום אנחה אתכם איפה מוצאים את המידע לגבי כל תרופה, אם מותר או אסור לשתות איתה אלכוהול.
מה התחדש בעלון לצרכן של אפקסור XR?
ב 31.3.24 התפרסם עלון לצרכן מעודכן לתרופה אפקסור XR. תרופה זו מיועדת לטיפול בחרדה ודכאון. בעלון של התכשיר שמכיל Venlafaxine נוסף הסבר על פיו שתיית אלכוהול עלולה להוביל לעייפות קיצונית וחוסר הכרה.
עוד נאמר שם ששימוש במקביל עם אלכוהול ו/ או תרופות מסוימות עלול להחמיר את התסמינים של דיכאון ומצבים אחרים , כגון הפרעות חרדה . ונוספה התייחסות למנת-יתר, שעלולה להיות מסכנת חיים, במיוחד בשימוש במקביל עם אלכוהול ו /או תרופות מסוימות. (הקליקו כאן לעלון המעודכן).
בעלון לרופא שהתפרסם במקביל, יש התייחסות לתוצאות פטליות, (מוות) כתוצאה ממנות יתר, בין היתר, שוב, אני מדגישה, בגלל שימוש באלכוהול, ביחד עם התרופה או אינטרקציה עם תרופות אחרות.
זהו דיווח מחמיר במיוחד שנובע מדיווחים שלאחר השיווק (post-marketing).
לעלון של אפקסור XR, המיועד לרופא, הקליקו כאן.
כיצד משפיע האלכוהול כאשר משולב בטיפול תרופתי?
השפעת האלכוהול על תרופות יכולה להיות בשני מנגנונים עיקריים:
במנגנון פרמקוקינטי
- במנגנון הפרמקוקינטי – כלומר הפרעות במסלול התקדמותו של האלכוהול בתוך גוף האדם.
- שלב הספיגה – חלק מהאלכוהול, לאחר שנבלע, מתפרק בקיבה באמצעות אנזים ספציפי. לנשים ולקשישים יש פחות מאותו אנזים, ולכן יותר אלכוהול יהיה זמין להם לספיגה לזרם הדם. דוגמאות לתרופותשמפחיתות את רמת האנזים: אספירין וחוסמי היסמין 2, כמו Ranitidine and Cimetidine
- שלב פיזור האלכוהול בגוף – לאחר שנספג ממערכת העיכול, מתפזר האלכוהול כמו כל תרופה אחרת, ברחבי הגוף. נפח ההתפזרות של האלכוהול, גם הוא יכול להשפיע. אם אצל המבוגרים יש פחות מים בגוף, ויותר שומן, הרי שאותה כמות אלכוהול שאצל הצעיר תתפזר בנפח מים גדול יותר, תהיה מרוכזת יותר אצל המבוגר, ולכן עלולה להשפיע יותר לרעה. תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים מתפזרות דוקא ברקמת השומן. אם אמרנו שיש ממנה יותר בגיל המבוגר, הרי ששילוב של אלכוהול שריכוזו בדם עולה, עם בנזודיאזפינים שמתפזרים יותר ברקמות שומן ולכן נשארים יותר זמן בגוף, ישפיע השפעה יתרה על המטופל, ויגרום לו לסדציה עודפת וממושכת ו/או בעיות קואורדינציה ונפילות.
- דוגמאות לבנזודיאזפינים שנמכרים בישראל: אסיוול, ואבן, לוריוון, קלונקס ואחרים.
- שלב המטבוליזם – כשהאלכוהול שמתפרק בכבד הוא עלול להפריע לתרופה אחרת שמתפרקת בכבד אף היא, ובאמצעות אותם אנזימים. במצב כזה, נוצרת תחרות על אמצעי פרוק, והתוצאה היא שהתרופה מצטברת, וזה מה שעלול לקרות בשילוב של Venlafaxine עם אלכוהול.
- דוגמא לתרופות שמכילות Venlafaxine ורשומות בישראל – אפקסור, וונלה, וונלפקסין, ויאפקס.
במנגנון פרמקודינמי
- במנגנון פרמקודינמי – כלומר הגברה או החלשה של פעילות פרמקולוגית של תרופה. למשל, כשתרופה פועלת על מערכת העצבים המרכזית, וגם האלכוהול פועל על אותה מערכת, והתרופה מרגיעה וגם האלכוהול מרגיע, התוצאה היא שההרגעה גדולה מהרצוי ועלולה לגרום ליתר ישנוניות, עודף סדציה וכד'.
- נחזור לדוגמא של הבנזודיאזפינים, שכן בנוסף לאפקט הפרמקוקינטי שלהם, ישנו גם האפקט הפרמקודינמי, שגם אם התרופה לא היתה מתפזרת יותר ברקמת השומן, הרי שתופעות הלוואי היו עלולות להיות מחוזקות בגלל התווספות האפקטים המרגיעים של כל אחת בנפרד לאפקט מרגיע במיוחד, ואולי גם יותר מדי.
- דוגמא אחרת היא אינסולינים וטיפול בסוכרת, שכן אלכוהול יכול לגרום לירידה ברמות סוכר אם נצרך על בטן ריקה, או עליה ברמת סוכר עקב תכולת הפחממות שבו. חשוב לבדוק כל תרופה שאתם צורכים ולוודא שצריכה מתונה מתונה של אלכוהול מותרת. מהי צריכה מתונה תוכלו לראות בסעיף הבא.
- דוגמאות נוספות בהמשך, ובמקורות שבסוף הפוסט.
מהי צריכה "מתונה" של אלכוהול?
בארה"ב, וגם בישראל, צריכה "סטנדרטית" של אלכוהול, שאיננה אמורה לסכן את מי שצורך תרופות שעליהן נאמר שמותרת "צריכה מתונה" היא כזו שמכילה לא יותר מ- 14 גרם אלכוהול, ומתאימה ל:
- כ – 330 מל של בירה שתכולת האלכוהול בה היא 5%
- כ 140 מל של יין שתכולת האלכוהול בו היא 12%
- כ 40 מל של ספירט מזוקק שתכולת האלכוהול בו היא 40%
מהי "שתייה מתונה"?
על פי משרד הבריאות שלנו וגם לפי הקווים המנחים הדיאטטים של האמריקאים ל 2020-2025 "שתייה מתונה, למי שעל פי חוק מותר לו לשתות, היא:
- לגברים – עד שתי מנות סטנדרטיות, כמו שמפורט למעלה, ליום.
- לנשים – עד מנה אחת סטנדרטית ליום .
מהי מנה מקסימלית, שמעליה הסיכון לבעיות בריאות עולה? בארה"ב…
- לגברים, צריכה סטנדרטית של עד 4 ליום, או עד 14 לשבוע
- לנשים, צריכה סטנדרטית של עד 3 ליום, או עד 7 לשבוע.
מקור המידע WebMD בקישור שכאן.
למידע נוסף על נזקי שתיית האלכוהול, מאתר משרד הבריאות שלנו, הקליקו כאן.
איך יודעים? העלון לצרכן – מקור המידע לאפקט האלכוהול של כל תרופה
כיצד אפשר לדעת אם אלכוהול מותר או אסור עם התרופות שלך? ואם מותר בצריכה מתונה, או אסור לחלוטין?
על פי נהלי משרד הבריאות, בעלון לצרכן של כל תרופה צריכה להיות התייחסות לנושא. אם נסתכל על העלון לצרכן של התרופה ויאפקס, שגם היא מכילה Venlafaxine הרי שנכון להיום, 13.4.24, באתר משרד הבריאות מתפרסם עלון לצרכן משנת 2022, שמכיל אזהרה שלא לצרוך אלכוהול בזמן השמוש בתרופה.
לדוגמא לעלון של ויאפקס הקליקו כאן. עלון זה עדין לא מכיל את ההחמרה האחרונה שבגללה כתבתי את הפוסט הזה. בהמשך יהיו כל העלונים של החומר Venlafaxione חייבים לכלול את אותן החמרות.
דוגמאות לתרופות נוספות, שיש להן אזהרה "שאין לצרוך אלכוהול" איתן, והן מאושרות לשימוש בישראל:
- תרופות ממשפחת ה SSRI – לדוגמא פבוקסיל , Fluvoxamine- תחת הכותרת שימוש בתרופה וצריכת אלכוהול בעלון לצרכן, נאמר: יש להימנע משתיית משקאות אלכוהוליים במהלך הטיפול בפבוקסיל. אלכוהול בשילוב עם פבוקסיל גורם לישנוניות ולחוסר יציבות." לעלון לצרכן הקליקו כאן.
- תרופות אנטיפסיכוטיות – לדוגמא אריפליי Aripiprazole , בעלון לצרכן תמצאו את המשפט: "שימוש בתרופה וצריכת אלכוהול: אין לשתות יינות או משקאות אלכוהוליים בתקופת הטיפול עם התרופה." לעלון לצרכן הקליקו כאן.
- אנטיביוטיקה – מסתבר שלרב התכשירים האנטיביוטיים אין אזהרה בשימוש משולב עם אלכוהול, אבל אלה שיש להם, חשוב מאד שלא לפספס. לדוגמא, ראו בעלון לצרכן של פלאג'יל Metronidazole כאן.
- תרופות להורדת חום וכאבים – לרב התכשירים נוגדי הכאב ממשפחת ה NSAID אין אזהרה כנגד צריכת אלכוהול בתקופת הטיפול. ידוע שצריכה עודפת עלולה להגביר סיכון לאולקוסים ודימום ממערכת העיכול לאלה שזוהי תופעת לוואי ידועה שלהם, אך שימו לב, נציג אחד , בן דוד של אותם תכשירים, הינו יוצא מהכלל בחומרתו. ה Paracetamole וכדוגמא, אקמול/דקסמול – וכל השילובים שלהם – בעלונים לצרכן נמצא את האזהרה הבאה: " שימוש בתרופה זו וצריכת אלכוהול – בזמן הטיפול בתרופה זו אין לצרוך אלכוהול בגלל הגדלת הסיכון לנזק לכבד." לעלון לדוגמא הקליקו כאן.
מה עושים אם אסור לשתות אלכוהול עם טיפול תרופתי? איך חיים עם זה?
בתרבות שלנו, ששתיית אלכוהול מתלווה לצורות בידור שונות, אם לא ישמרו הוראות היצרנים בנוגע לצריכת אלכוהול, כפי שמופיעות בעלון לצרכן, המטופלים עלולים לפגוע בעצמם. אלא שזה לא שונה מאותם נהגים שמתעקשים לנהוג תחת השפעת אלכוהול. כי מהדיווח שממנו התחלתי את הפוסט, עולה ששתיית אלכוהול עם תרופה כמו אפקסור XR, עלולה אף להיות פאטלית, כלומר לגרום למינון יתר שיגמר במוות.
סיפור בשבילכם
למען אלה ש"חייבים" אלכוהול כדי לשמוח, וגם לוקחים תרופות שאסור לשלב אותן עם אלכוהול, כתבתי את הבלוג שקראתי לו "על תרופות ואלכוהול ועל שיכור ולא מיין" . את הבלוג כתבתי לאחר שבחתונה של הבת שלי לא שתיתי יין כי הייתי אמורה להיות הנהגת בסוף הארוע. אתם מוזמנים לקרוא כאן.
אם לא מצאתם מידע לגבי התרופה שלכם וצריכת אלכוהול, אתם מוזמנים להשאיר לנו שאלה בפורום תרופות ורוקחות שבקישור כאן, ונחזור אליכם.
מקורות מידע לפוסט זה:
- Alcohol and Medication Interactions, Alcohol Res Health. 1999; 23(1): 40–54 , Risks of Combined Alcohol-Medication Use in Older Adults, Am J Geriatr Pharmacother. 2007 Mar; 5(1): 64–74
- Alcohol and Medication Interactions ,Medically Reviewed by Carol DerSarkissian, MD on March 06, 2024 , Written by Rick Ansorge
- What's Risky Drinking? Medically Reviewed by Carol DerSarkissian, MD on May 28, 2023 Written by WebMD Editorial Contributors
- Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf
- נזקי שתיית אלכוהול, משרד הבריאות בישראל,
- אתר משרד הבריאות – לאיתור תרופות ועלונים לצרכן בקישור שכאן
תרגמה וסיכמה:
הרוקחת היועצת סימה לבני, המרכז לייעוץ תרופתי אישי, https://mypharmacist.co.il/
מחברת הספר: "לעשות סדר בתרופות ובתוספים – בעידן שבו המידע אינסופי"