האם "תוספי תזונה" הם תרופות? ו"צמחי מרפא"? האם הם חלק מ"מכלול הטיפול התרופתי"?
מתוך הפרק השני בספר "לעשות סדר בתרופות ובתוספים – בעידן שבו המידע אינסופי"
משרד הבריאות השקיע מחשבה בסוגיה המשפטית/בריאותית הזאת, וטבע את המושג "מכלול הטיפול התרופתי" כאשר דן בנושא ופרסם את חוזר המנכ"ל מינואר 2013. זהו החוזר שעל פי ניסיוני אינו ממש מוכר לרבים מהרופאים בישראל, ושדן ב"ניהול הטיפול התרופתי למטופל עם מחלות כרוניות"( 9).
עדכון אחרון: בהמשך לאמור לעיל, מצאתי בחודש יולי 2021, שקיים טופס בקרת השרות הרפואי בקהילה מ 2020 ושעל פיו, התרגשתי לראות שהרופאים נבדקים אם הם מכירים את הנוהל הנ"ל או שלא.
החוזר מגדיר את "מכלול הטיפול התרופתי" כך:
- כל תרופות המרשם שלוקח החולה – כלומר כל התרופות שרופא רשם. אם במקרה שלכם מדובר בתרופה אחת בלבד, אינכם חייבים להמשיך לקרוא בספר. הבעיות מתחילות כאשר האורתופד מוסיף תרופה והגסטרואנטרולוג מוסיף משהו לטיפול במערכת העיכול; הפסיכיאטר נותן משהו להרגעה והאנדוקרינולוג מנצח את כולם במגוון תרופות לסוכרת ובלוטת התריס. כולן במרשם, מאחורי כולן עומד הגיון רפואי כבד משקל, אבל רוב הרופאים לא יודעים זה על זה.
טעות נפוצה היא לחשוב שרופא המשפחה יודע על כל התרופות שרשמו לכם הרופאים המומחים האחרים. הטעות נובעת מהעובדה שכל אחד מהרופאים המכובדים הקליד את התרופות לתוך המחשב, ונדמה לכם שהן קופצות ומתייצבות בפני רופא המשפחה בביקורכם השגרתי לקבלת תרופה לנזלת.
מסתבר שלא.
ברוב המקרים, רופא המשפחה יכול לראות את כל התרופות שקיבלתם מכל הרופאים המקצועיים, אבל הוא צריך להתאמץ בשביל זה. הוא צריך לבצע פעולה יזומה במחשב, להקליק F4 או F5 או כל מקש אחר לפתיחת תיקייה, כדי לראות את כל מה שנרשם לכם.
רגע, ואם מה שנרשם לכם לא קרה דרך קופת החולים? אם הייתם אצל רופא פרטי, או מומחה שעובד עם הקופה אך לא מעדכן את התיק הרפואי שלכם, או, רחמנא לצלן, הזמנתם רופא לביקור בית והגיע נציג של חברת "נטלי", או כל חברה שמספקת את השרות כקבלן משנה – בתיק שלכם אין זכר לתרופה, אף שהיא תרופת מרשם.
היחידים שיודעים מהן תרופות המרשם שלכם, כולן, הם אתם! ואם במקרה, אתם לקוחות נאמנים ורוכשים את התרופות תמיד באותו בית מרקחת, יכול להיות שהרוקח שלכם יוכל לתת לכם רשימה מלאה, אם תבקשו.
- תרופות "ללא מרשם". אלו הן תרופות OTC) Over The Counter), תרופות שמשרד הבריאות נתן להן פטור מהצורך במרשם רופא, על סמך נתוני בטיחות שבעל הרישום הציג. כך אפשר למצוא תרופה כמו "אומפרדקס", מחויבת במרשם רופא במינון של 20 מ"ג ובאריזה של 14, 28 או 30 קפליות, ואת אותה תרופה בדיוק בקטגוריה "ללא מרשם" אם היא באותו מינון, אבל באריזה "מיניאטורית" של שבע קפליות בלבד. במקרה זה יקראו לה בשם קצת אחר, שם קליט ושיווקי, שבוודאי נתקלתם בו בפרסומות, זוהי ה"אומפרדקס – Z" המפורסמת. מדובר בדיוק באותה תרופה, "אומפרדקס" 20 מ"ג, אך בשינוי אדרת. והאדרת, במקרה זה, היא גודל האריזה. האריזה הקטנה הופכת את התרופה מ"לא בטוחה מספיק ולכן מחייבת מרשם" ל"תרופה בטוחה מספיק שאינה מחייבת מרשם".
מובן, לכן, שחלום חייו של כל רושם תרופות בישראל ובעולם, הוא להפוך את התרופה שלו לתרופה שנמכרת ללא מרשם רופא. כך הוא יכול לקדם אותה, בכפוף לנהלים קשוחים ומסודרים של משרד הבריאות, ישירות מול הלקוח והוא אינו נזקק ל"חסדיו" של רופא שיבחר בה, ימליץ וירשום אותה למטופל.
"מכלול הטיפול התרופתי" שאנו נדון בו כאן, יעסוק גם בתרופות כאלה, תרופות שאת רכישתן אתם יוזמים מתוך הבנת המצב שלכם ומתוך השפעות סביבתיות כאלה ואחרות.
- תוספי תזונה הם חלק ממכלול הטיפול התרופתי כפי שהוגדר בחוזר הנ"ל (9). יתכן מאוד שאתם בכלל לא מתייחסים אל תוספי התזונה כאל תרופה. יתכן שאתם מתייחסים אליהם באמת כאל מזון, מוצר בטוח וללא תופעות לוואי, או אולי אתם רואים בהם תרופות "טבעיות" שעדיפות על פני תרופות שאינן טבעיות. כלומר אתם מייחסים למוצרים אלה יכולות ריפוי, אבל משוכנעים שהם מסבים פחות נזק כי הם "טבעיים".
כך או כך, תוספי התזונה נחשבים לחלק מ"מכלול הטיפול התרופתי", וההתייחסות אליהם בתהליך בדיקת רשימת התרופות היא כאל תרופה לכל דבר.
זה המקום להבהיר את ההבדל המהותי בין תרופות רשומות לבין תוספי תזונה ו/או תכשירי קוסמטיקה ייעודיים ו/או אביזרים רפואיים ושאר מוצרי בריאות שנרשם עליהם שהם "אינם תרופה" ועם זאת מצוין כי הם נמכרים באישור משרד הבריאות.
הכול נכון!
תוספי תזונה, מבחינת הרגולציה, אינם נחשבים לתרופות, ולכן תהליך הרישום שלהם אינו מחייב את משרד הבריאות לבדוק את תכולת המוצר ואת התאמתו להצהרת היצרן. הרישום גם אינו מחייב הוכחה של יעילות המוצר.
כל מה שדורש משרד הבריאות, כחלק מתיק הרישום של תוספי תזונה, הן הוכחות לגבי בטיחות התוסף. ההוכחות צריכות להיות ממקור מידע מוכר ומאושר על ידי משרד הבריאות שלנו, כמו מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ,או משרדי בריאות מערביים מוכרים. (10)
טעות נפוצה היא לחשוב שאם מצוין כי המוצר הינו "באישור משרד הבריאות", הרי שמשרד הבריאות אחראי לכך שכל מה שכתוב על האריזה משקף את מה שבתוכה. זה ממש לא כך. משרד הבריאות לכל היותר ווידא שהמפעלים שבהם מיוצרים התוספים עובדים בתנאי ייצור נאותים.
וכך גם בכול הקשור לתמרוקים בקטגורית "תמרוקים ייעודיים", שהם "כאילו" תרופה, אך לא!
זכרו – על אף שהם נחשבים חלק מ"מכלול הטיפול התרופתי", התוספים שמשמשים כתרופות וגם התמרוקים הייעודיים, לא נבדקים כמו תרופות על ידי "המכון לביקורת ותקנים של חומרי רפואה". האחריות כולה מוטלת על היצרן וכמובן – עליכם. (11,12,10)
- תרופות הומאופטיות, ארומטיות, צמחיות – בלי לדון בשאלה האם ועד כמה הן יעילות, ברצוני לציין לטובה את הזמן שמקדישים מרפאים מתחום הרפואה המשלימה למטופלים שלהם. הם מבלים אתם יותר מעשר הדקות שרופא מציע למטופליו בממוצע, ואין לי ספק שלתשומת הלב הזו יש השפעה חיובית.
את הערך הרפואי/בריאותי של התרופות מתחום הרפואה המשלימה קשה למדוד, אבל יש להתייחס לכולן, בין אם הן מיועדות לריפוי, מניעה או שיפור איכות החיים שלכם ונלקחות על תקן של תרופה, כאל חלק מ"מכלול הטיפול התרופתי" ולענות על השאלות שבפרק זה ובפרקים הבאים גם ביחס אליהן.